Ispis

2009-12-24-naslovna1-s-smrtZagreb, 24. 12. 2009. Jedan od velikih likova II. vatikanskog koncila, flamanski dominikanac Edward Schillebeeckx umro je u srijedu 23. prosinca 2009. u Nijmegenu, u Nizozemskoj, u dobi od 95 godina. Od 1958. godine bio je profesor sustavne teologije i povijesti teologije na Katoličkom Sveučilištu u Nijmegenu.

 

Rođen je 12. studenog 1914. u Antwerpenu (Belgija). Godine 1934. stupa u Dominikanski red. Nakon studija filozofije i teologije na Sveučilištu u Louvainu, zaređen je za svećenika 1941. Od 1943. u Louvainu drži predavanja o sv. Tomi Akvinskom i tomizmu.

 

 

 

Od 1945. do 1947. kao poznavatelj tomizma nastavlja daljnji studij na Sorbonni u Parizu, u Saulchoiru, gdje predaju poznati dominikanski teolozi Marie-Dominique Chenu i Yves Congar. Njegova prva velika studija „Sakramentalna ekonomija spasenja“, dorađena doktorska disertacija, objavljena je 1952. Godine 1958. imenovan je profesorom dogmatske teologije i povijesti teologije na Sveučilištu u Nijmegenu.

 


Kao profesor dogmatske teologije 1958., u svom nastupnom govoru „U potrazi za živim Bogom“,  brani teologiju koja vodi računa o dogmi, ali u kojoj i ljudsko iskustvo ima svoje mjesto. Godine 1961. utemeljio je Teološku reviju (Tijdschrift voor Theologie). Ekspert na II. vatikanskom koncilu (1962.-1965.), stručnjak za teologiju Objave bit će jedan od glavnih redaktora Dogmatske konstitucije o božanskoj Objavi (Dei Verbum, 18. studenog 1965.) uz Karla Rahnera i mladog Josepha Ratzingera.

 

Po završetku Koncila, s Rahnerom i Congarom osniva teološku reviju Concilium. Godine 1967., djelo „Bog, budućnost čovjeka“, srž njegove kristološke misli, obilježava zaokret u njegovu teološkom promišljanju koje se „usredotočuje na hermeneutičke novosti i ljudsko iskustvo u suvremenom svijetu“.

 

Edward Schillebeecks je svojim djelima nastojao suvremenom čovjeku otvoriti putove k spasenju koje Bog nudi po Isusu Kristu. Pokušavao je graditi mostove između iskustvena života suvremenog čovjeka i Isusova spasenjskog djela. Zbog svojih teoloških stavova imao je poteškoća s Kongregacijom za nauk vjere.

 

Njegova teološka djela prevođena su na mnoge jezike. Na hrvatskom objavljena je njegova knjiga „Krist sakrament susreta s Bogom“, u izdanju Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba (2. izdanje 1992.) Kao četvrti svezak u nizu »Teolozi dvadesetog stoljeća« Kršćanska sadašnjost objavila je u ožujku ove godine knjigu o jednome od najznačajnijih teologa svoga razdoblja Edwardu Schillebeecksu. Autor je Franco Giulio Brambilla. 

 

„Osjetljivost za povijest, kulturu te briga za pastoral međusobno se isprepliću u bogatome i raznolikome stvaralačkom djelu mislioca koji nikad nije poricao prvotnu intuiciju: Božje se djelovanje nalazi u mnogostrukim sakramentalnim oblicima, a zadaća kršćanina jest raspoznati ih u svjetlu događaja Isusa Krista, vrhunskoga sakramenta susreta s Bogom.“ Dobitnik je nagrade Erasmus 1982.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s