joomla social media module

2009-12-10-naslovna-ovo-nije-pricaZagreb, 10. 12. 2009. – U izdanju Dominikanske naklade Istina iz tiska je izišla autobiografska knjiga – "Ovo nije priča", autora Nikole Dugandžića, dominikanca.

 

Nakanivši ukoričiti crtice iz svoga života, autor u uvod knjige piše: „Moram priznati da mi nikada nije padalo na pamet da svoj životni put pokušam podijeliti s drugima u obliku knjige. Da sam se, ipak, odlučio na tu avanturu, zasluga je i krivica onih s kojima sam svoje životne doživljaje usmeno dijelio. Oni su bili taj spiritus movens. Tada sam i sam to pokušao osmisliti.

 

Prihvatio sam njihove poticajne motive i dodao im svoj osmišljeni cilj. Nije mi cilj ovom knjigom ikome dizati spomenik. Ni sebi ni svojoj obitelji. Niti mi je cilj bacati anatemu na one koji skriviše onu nacionalnu tragediju u koju povijesni vrtlog ubaci i mene i moju obitelj. Najmanje mi je cilj tražiti pravdu bilo pred Božjim, bilo pred ljudskim sudom.

 

Ali jest mi cilj oteti zaboravu jednu od tisuća tragedija skrivenih u srcima mnogih koji proživješe sličnu sudbinu. Jest mi cilj probuditi savjest i sebi i drugima da iziđu u javnost sa svojom pričom koja, ustvari, nije priča nego istina tako da se ovakva ili slična tragedija ne bi ponovila. Ako to postignem, postigao sam svoj cilj ovom knjigom o trnovitu životnome putu jedne od tisuća i tisuća hrvatskih obitelji. Želio bih da svaki čitatelj ove knjige bude moj osobni suputnik na mojemu putu koji još uvijek traje.“

 


NIKOLA DUGANDŽIĆ, OP  - rodio se 21. prosinca 1937. godine u Cernu u župi Krista Kralja, Čitluk, Hercegovina. Gimnaziju pohađao u Ljubuškom (Hercegovina), klasičnu gimnaziju u Bolu na Braču gdje je maturirao 1958. godine. Vojni rok služi od 1958. do 1960. godine. Te godine polaže jednostavne zavjete, a svečane zavjete 1963.

 

Studij filozofije pohađa na Visokoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku, a tri godine teologije na Bogoslovnome fakultetu u Zagrebu. Dana 29. lipnja 1965. godine zaređen je za svećenika u zagrebačkoj katedrali. Mladu misu prikazuje u Chicagu 25. srpnja 1965. Četvrtu godinu teologije pohađa na Dubuque University, Iowa, SAD (odjel Dominikanski teološki fakultet). Na Loyola University, Chicago, pohađa predmete iz sociologije od 1967. do 1969.

 

Od 1981. do 2006. godine župnik je Hrvatske katoličke misije Anđeo čuvar, odnosno Blaženi Alojzije Stepinac, Chicago.Godine 2006. godine vraća se u domovinu u dominikanski samostan u Splitu gdje živi i radi.

 

Opći podaci:

 

Nikola Dugandžić, OP

OVO NIJE PRIČA
od Krlovca do Michigana i natrag

Biblioteka: Darovana riječ 4
Godina izdanja: prosinac, 2009.
Format: 20,5 x 14
152 str.

0
0
0
s2sdefault