joomla social media module

2009-12-07-naslovna-op-bolivijaGodine 1957. biskup Santa Cruza Mos Luis Rodrigue tražio je pomoć kod njemačkih dominikanaca da mu pomognu u pastoralu po selima, gdje su ostale prazne župe, jer nema domaćeg klera ni podmlatka.

 

Tako od te godine pa do 1964. došla je jedna vrijedna grupa njemačkih dominikanaca u područje koje se zove Florida i Maria Manuel Caballero. To su dvije teritorijalne provincije. Tu je bilo, a i sada ima, šest župa. Tu započinju organizirati pastoralni rad. Osjetili su se kao kap u moru pa su zatražili pomoć u personalu od Hrvatske dominikanske provincije.

 

 

Tako 16. siječnja 1970. godine stižu u pomoć i priključuju se dva dominikanca iz Hrvatske Provincije braća Pavao Lasić i Karlo Ćavar, koji su te godine ispunili broj braće koji je bio potreban za osnutak Dominikanskog Vikarijata, koji se danas zove Fray Vicente Bernedo. (To je bio Španjolac, dominikanac, iz godine 1492., a koji je umro na glasu svetosti u Potosi – Bolivija, pa eto po njemu i nosi ime naš Vikarijat.)

 

 

2009-12-07-01-op-bolivija

 

 

Od tih početnih godina pa do danas izmijenilo se dosta toga, a nešto je ostalo do danas nepromijenjeno. Najveća promjena zbila se na početku našeg vikarijata. Tada nije bilo dominikanaca Bolivijaca, a sada od privremenih zavjeta, svečanih zavjeta i zaređenih ima nas 30-ak, od toga samo pet stranaca, dva Hrvata i tri Nijemca, koji smo od početka rađanja Vikarijata, a svih nas pet stranaca smo u životnoj dobi između 70 i 80 godina.

 

Dakle, naslijedili su nas mladi dominikanci Bolivijci. Omogućili smo im studij po učilištima Latinske Amerike, također i po učilištima Europe. Otprilike u isto vrijeme došli su dominikanci iz Chicaga, koji su isto tako osnovali Vikarijat i sada su brojni kao i u našem Vikarijatu. Oni imaju samo jednog dominikanca iz Sjeverne Amerike, a ostali su svi Bolivijci. Sada oba Vikarijata imaju zajedničku postulaturu, novicijat i studentat. Dva Vikarijata uskoro će se ujediniti i bit će Provincija.

 

 

2009-12-07-02-op-bolivija

 

 

U samostanu gdje su studenti formirali smo prioralni samostan i 18. listopada ove godine izabran je prvi prior u Cochabambi, a nadam se da ćemo uskoro imati prioralni samostan i u Santa Cruzu. Sve se mijenja i napreduje, samo sam ja od prvog dana u Boliviji pa do danas, evo 40 godina po selima pokrajine Florida.

 

 

2009-12-07-03-op-bolivija

 

 

Fr. Karlo Ćavar, misionar

 


     

0
0
0
s2sdefault