joomla social media module

2009-11-30-naslovna1-sredisnja-proslava-hHamburg, 30. XI. 2009. – U nedjelju, 29. studenoga, Hrvatska katolička misija u Hamburgu proslavila je 40 obljetnicu osnutka i pastoralnog djelovanja dominikanaca u tom sjevernonjemačkom gradu.

 

 

 

Euharistijsko slavlje u vjernicima ispunjenoj katedrali Sv. Marije predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

 

U koncelebraciji su bili pomoćni biskup Nadbiskupije Hamburg Hans-Jochen Jaschke, o. Anto Gavrić, provincijal HDP, o. Mirko Jagnjić, voditelj misije, vlč. Ante Kutleša ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, fra Josip Bebić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, o. Marko Bijelić, dušobrižnik u misiji te više svećenika iz Hrvatske i inozemne pastve. 

 

Sve okupljene na početku misnoga slavlja u ime vjernika pozdravio je gosp. Miljenko Ružić, član misijskoga vijeća koji je nazočne podsjetio na 1969. godinu – godinu utemeljenja misije. U uvodnom dijelu Sv. mise, okupljenoj zajednici, kardinal Bozanić prenio je pozdrave Hrvatskih biskupa.

 

Kardinal Bozanić u prigodnoj propovijedi između ostaloga je podsjetio na prvu nedjelju došašća koja govori o vremenu iščekivanja. Naglasio je kako se danas govori o razdoblju krize, panici koja zahvaća ljude, a u evanđelju smo čuli o nekim posebnim znakovima i o strahu koji će zahvaćati ljude. U isto vrijeme iz Svetoga pisma dolazi nam poziv da se ne bojimo jer Bog je s nama. Zatim se je osvrnuo na Sv. euharistiju i istaknuo kako nas ona uvodi u Božje vrijeme. Ovo je prigoda da zahvalimo Bogu što je bio s nama u našem životu, što nas je pratio na putu našega života. On je u našu nesigurnost unio trajnost, sigurnost, nadu i život između ostaloga je istaknuo kardinal Bozanić i pozvao okupljenu zajednicu na budnost.

 

Misno slavlje liturgijskim pjevanjem uzveličao je zbor Ave Maria pod vodstvom dominikanke s. Jasne Matić. Prigodom proslave, misija je za svoga zaštitnika uzela zagrebačkog biskupa i dominikanca bl. Augustina Kažotića.

 

Misnom slavlju nazočili su brojni gosti: dr. Miro Kovač, veleposlanik RH iz Berlina, Žarko Plevnik, generalni konzul RH iz Hamburga, s. Dolores Matić, časna majka Kongregacije Anđela Čuvara, čije sestre trideset i pet godina djeluju u misiji i dr.

 

Na kraju misnog slavlja, prigodne riječi uputili su: biskup Jaschke, koji je prenio pozdrave hamburškoga nadbiskupa Wernera Thissena, o. Anto Gavrić, provincijal i dr. Nakon Svete mise za sve nazočne priređen je domjenak uz nastup Vokalno instrumentalnog sastava Dominik iz Splita.

 

Hrvatska katolička misija u Hamburgu broji oko sedam tisuća vjernika. U njoj su tijekom četrdeseto godišnje nazočnosti djelovali slijedeći dominikanci: o. Krešimir Vukoja, o. Mile Gugić, o. Mirko Šarić, o. Dražen Bagić, o. Veselko Begić, o. Ivo Martinić, o. Jozo Mrkonjić, o. Hrvoje Dominik Blaško, o. Jozo Mravak, o. Vjekoslav Lasić i o. Anto Bobaš.

 

Danas u misiji djeluju dvojica dominikanaca: o. Mirko Jagnjić, voditelj misije i o. Marko Bijelić, kapelan te tri sestre dominikanke: s. Regina Vučić, s. Jasna Matić i s. Janja Martinović.

 

 

0
0
0
s2sdefault