joomla social media module

2009-10-19-palmaZagreb, 18. listopada 2009. - Blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva, svečano je proslavljen u Bazilici Srca Isusova.

Euharistijsko slavlje predslavio je fr. dr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije u koncelebraciji s ocima isusovcima i dr. med. fr. Leopoldom Nikolom Nosom OP, članom HKLD-a. U svojoj nadahnutoj propovijedi fr. Anto je govorio o životu sv. Luke, koji opisuje Isusa kao onoga koji svojom rukom ozdravlja bolesne, liječi gubave, uskrisuje mrtve.

 

Sv. Luka je evanđelist Isusove dobrote i blagosti, njegove suosjećajnosti i blizine s čovjekom patnikom i bolesnikom. Sv. Luka je evanđelist radosti u naviještanju i rođenju Djeteta, a u hrvatskom društvu se uočava veliki strah od kulture života i bezuvjetne zaštite ljudskog života. Pri tome je propovjednik istaknuo katoličkog liječnika kao onoga koji po uzoru na Isusa služi bolesnicima, s onima koji trpe, u službi kulture života, svjedok radosne nade.

 

Liturgijsko slavlje bilo je obogaćeno, kao i obično, sudjelovanjem Zagrebačkih liječnika pjevača pod vodstvom dr. Leonarda Bergovca. Samome blagdanu prethodile su dvodnevne rekolekcije koje je ove godine predvodio o. dr. Niko Bilić SJ, s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, koji je okupljenim liječnicima govorio na temu najnovije Papine enciklike "Caritas in veritate" (Ljubav u istini).

 

 

Marija Bistrica, 18. listopada 2009. – U organizaciji kardiologinje dr. Vere Slatinski, na blagdan sv. Luke, četrdesetak cijenjenih liječnika i medicinskih sestara iz nekoliko zagrebačkih bolnica, predvođeni dominikancem fr. Zvonkom Džankićem i vlč. dr. Đurom Zalarom, hodočastili su u marijansko svetište u Mariju Bistricu.

 

Hodočasnici su najprije pošli križnim putem koji su vodili fr. Zvonko i vlč. Đuro uz završni nagovor o. dr. Nike Bilića, isusovca. Nakon križnoga puta sudjelovali su u središnjem euharistijskom slavlju koje je predslavio župnik vlč. Zlatko Koren uz koncelebraciju više svećenika. Hodočasnički dan završio je prekrasnim duhovnim koncertom klape Nostalgija u kapeli na Vinskom vrhu. Duhovno umiveni, liječnici, medicinske sestre i njihovi duhovni pratitelji, vratili su se u Zagreb u večernjim satima.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault