joomla social media module

2009-10-04-naslovna-blagdanksvkzagrebZagreb – Na blagdan Kraljice sv. Krunice, misu u župnoj crkvi predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. U misnome slavlju koncelebrirali su fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Ante Kovečević, župnik, fr. Alojz Ćubelić, prior samostana te ostali redovnici i svećenici iz dekanata uz sudjelovanje mnoštva vjernika, među kojima i predsjednica Vlade Republike Hrvatske, gospođa Jadranka Kosor i župljanka ove župe. Misno slavlje, liturgijskim pjevanjem uzveličao je župni zbor bl. Augustina Kažotića.

 

U prigodnoj homiliji, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško je istaknuo: „Slaveći Gospu od krunice slavimo darovani prostor Božjega govora svijetu. Krunica nije tek jedna molitva, ona nije prvotno predmet koji postaje zaštitnim znakom katolika. Krunica je prihvaćanje otajstva Božje ljubavi. Onaj tko moli krunicu, osluškuje Božju riječ; pita se što je njemu, što je njoj Bog namijenio. Iz toga osluškivanja rađa se plod nesebičnosti i stvara se zajedništvo.

 

Zajedništvo ne dopušta samoću i napuštenost čovjeka. Molitva krunice s mnoštvom nakana povezuje na svim stranama svijeta; preporučivanjem u molitvu, darivanjem vremena i čežnjom da Bog bude prisutniji, glasniji, vidljivi u životima drugih ljudi – oplemenjuje, mijenja, privodi k dobru. Onaj tko moli krunicu postaje osjetljivijim za potrebe drugih. Molitva krunice je, nadalje izniman put učenja molitve: od razmatranja do zajedničkoga recitiranja; od lectio divina do službe riječi. I to sve u jednome krugu koji nije zatvoren; koji nas uvijek vraća na Kristov križ, ali nam daje da rastemo s tim križem. Njezin oblik je vijenac, ali i kruna, malena kruna – krunica, koja već svojim imenom govori o poniznosti. Svatko poznaje one ustrajne molitelje i moliteljice krunice kojima su zrnca srasla s prstima, a još više s dušom; poznaje neumornost i ustrajnost i onda kada se čini da molitva nema ploda.“

 

 
Nadalje, biskup Šaško svratio je pozornost na današnje evanđelje te naglasio kako se Isus nije dao uvući u zamku svojih sugovornika o dopuštanju otpuštanja žene. Nakon što je razotkrio farizejski legalizam, vraća pitanje na početke stvaranja, kako bi došao do Božjega plana. Stavlja im pred oči da Božja volja uključuje blisku združenost dvaju spolova do mjere nerazdruživosti. On nije došao niti da bi proširio, niti da bi suzio okvire zakona, već da bi proširio obzorje prema Stvoriteljevoj nakani. Isus ne usvaja ni pogled koji se zaustavlja na braku kao ugovoru, gdje se radi o obvezama, pravima, imovini. On se poziva na dostojanstvo osoba i ozbiljnosti ljubavi. No, u čitavom se pristupu može naći zapravo jedna ponuda. Baš on koji izgleda najstroži i najzahtjevniji, zapravo je najotvoreniji – u smjeru ljudskih mogućnosti.

 

Zaključujući današnju propovijed mons. Ivan Šaško je istaknuo kako se u krunici ponovno vraćamo na Božji plan. Samo Bog do kraja poznaje našu krhkost i nedostatnost; našu nedosljednost. On ostaje vjeran, jer istinitost Božje ljubavi ne umire.

 

Blagdanskom ozračju prethodilo je trodnevlje koje su predvodili dominikanci: dr. Slavko Slišković, profesor opće i crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, Tomislav Kraljević, župnik Župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu i vlč. dr. Željko Tanjić, profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Posljednje večeri trodnevlja, nakon misnoga slavlja, Zbor bl. Augustina Kaotića održao je svečani koncert, pjevajući hvalu Kraljici krunice.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault