joomla social media module

2020 12 30 potres

Foto: HRT

Draga braćo,

siguran sam da nitko od nas u utorak 29. prosinca nije ostao nepotresen pred slikom užasa uzrokovanog razornim potresom koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolno područje.

 

Osobito je bolna činjenica da nisu izostale ni ljudske žrtve. Pozivam sve naše zajednice da prikažu jednu misnu intenciju za stradalnike. Držim da nam je u ovim trenucima molitveno zajedništvo najpotrebnije kako bismo se duhovno osnažili stavljajući svoje povjerenje u Onoga kojega Pslamist naziva „zaklonom i utvrdom“ te „pomoćnikom spremnim u nevolji… kad se ljulja zemlja“ (Ps 46, 2-3).

 

No, osim duhovnih naša nas vjera uči o potrebi i tjelesnih djela milosrđa. Zahvaljujem braći i članovima dominikanske obitelji koji su se već putem Caritasa koji djeluju pri našim samostanima uključili u prikupljanje konkretne materijalne pomoći i njezina otpremanja na pogođena područja.

 

Drago mi je također vidjeti i angažman braće na društvenim mrežama u posredovanju pomoći i smještaja onima koji su ostali bez svojih domova. Neka Gospodin svojom milošću prati svaki takav trud!

 

Držim da i mi kao Hrvatska dominikanska provincija trebamo u ovim teškim trenucima učiniti što je u našoj moći kako bismo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

Stoga pozivam sve zajednice da donesu odluku o svoti koju mogu izdvojiti od vlastitih sredstava, a također da animiraju vjernike koji su povjereni pastoralnoj skrbi naše braće kako bi prikupili određeni novčani iznos koji ćemo utrošiti u konkretnu pomoć u dogovoru sa Sisačkom biskupijom.

 

Na to posebice potičem župnike povjerenih nam župa i voditelje hrvatskih katoličkih misija. Navedena sredstva prikupite, a potom u dogovoru s ekonomom Provincije uplatite na račun Provincije s naznakom „Pomoć postradalima od potresa“. Izvješće o pristiglim sredstvima bit će vam javno dostupno.

 

Podsjećajući na riječi sv. Pavla starješinama Crkve u Efezu kako se treba truditi oko vlastitoga uzdržavanja ali također da se tako „trudeći treba zauzimati za nemoćne i na pameti imati riječi Gospodina Isusa jer on reče: `Blaženije je davati nego primati.`“ (Dj 20, 35), sve nas preporučam milosrđu Božjem po zagovoru sv. o. Dominika.

 

U Zagrebu, 30. prosinca 2020. godine

Fr. Slavko Slišković, OP

provincijal

0
0
0
s2sdefault