joomla social media module

2020 12 30 Sveti Dominik crna legenda3 2

 

Dominikanska naklada istina, u suizdanju s Kršćanskom sadašnjošću, objavila je novu knjigu „Sveti Dominik: Crna legenda“. Knjigu je s francuskoga preveo Stjepan Bagarić.

 

Dominik je jedan od slabo poznatih svetaca crkvene povijesti. Štoviše, o njemu je izneseno mnoštvo glasina što je potaklo Autora da govori o „crnoj legendi“.

 

Michel Roquebert (1928. - 2020.), jedan od najboljih stručnjaka za povijest katarstva i veliki poznavatelj povijesnoga razdoblja u kojem je živio utemeljitelj dominikanaca, prikazuje portret s mnogim novim vidovima čovjeka koji je volio studij i mir.

 

Michel Roquebert ističe u Predgovoru: „Pokušat ću jednostavno opisati svetog Dominika, oslanjajući se potpuno na podatke koje pružaju povijesni izvori, brižno ispitujući koliko je nešto moguće i dokazivo.

 

Opisat ću ga ne baveći se tradicionalnim hagiografskim postupcima, ne pišući tisuću i prvi pobudni i zanosni životopis sveca kojemu je već posvećeno toliko pobožne literature.

 

Jednostavno ću slijediti, iz godine u godinu, sudbinu čovjeka blistave inteligencije i čudesne volje, u borbi s najtežom duhovnom krizom s kojom se Crkva suočila prije reformacije.

 

Čovjeka kojemu Crkva duguje stvaranje „modela“, uzora kakav prije njega nije postojao, uzora redovnika koji sjedinjuje ideal evanđeoskog života, govornika i propovjednika, s najvišom filozofskom i teološkom naobrazbom. Dakako, nije on u sebi utjelovio cijeli taj model. Nije on bio sveti Toma Akvinski. Ali, bi li uopće bilo svetog Tome bez njega?“

 

Proučavajući izvore iz prve ruke, Michel Roquebert ovdje donosi dokumentiran i uzbudljiv životopis svetog Dominika, širokoj javnosti jedva poznatog, koji je svojom težnjom za životom u samoodricanju od svega što nije zaista nužno pružio odgovor na pitanja koja je najveća duhovna kriza Crkve bila pobudila.

 

Tako je Red braće propovjednika postao mogućnost i izazov za Svetu Stolicu, koja će mu pružiti punu potporu. Taj savez će dobiti i svoje naličje: poslužit će crnoj legendi o nekom svetom Dominiku koji djeluje u svjetlu golemih lomača Inkvizicije, okrutne policijske i sudske ustanove povjerene njegovu redu. Ali, u stvarnosti, to je bilo dosta godina nakon njegove smrti.

 

Knjiga ima 300 stranica, 8 stranica ilustracija u boji, pet zemljopisnih karata, bibliografija, kazalo imena, kazalo mjesta.

 

Michel Roquebert

Sveti Dominik: Crna legenda

Biblioteka: Posebna izdanja

Godina izdanja: studeni 2020.

Format: 14x22,5 cm

300 str., VIII str. ilustracija u bojama, zemljopisne karte

cijena: 130,00 kn

 

 

0
0
0
s2sdefault