joomla social media module

2020 09 06 fr t k

 

U prolazu između Zlatarske ulice i dominikanskog samostana u Dubrovniku u nedjelju, 6. rujna otkrivena je ploča s nazivom Ulica padre Iva Martinića.

 

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 27. srpnja 2020. godine jednoglasno je prihvaćena odluka o imenovanju. U svečanom činu otkrivenja sudjelovao je fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku, članovi samostanske zajednice, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika gđa Jelka Tepšić, članovi Vokalno-instrumentalnog sastava Veritas i poštovatelji omiljenog dubrovačkog dominikanca. Nakon pjesme VIS-a Veritas, prigodnim se riječima obratio gosp. Viktor Lenert, prof., koji se prisjetio mnogih zajednički trenutaka s padre Ivom. Potom je prigodno slovo održao prior Tomislav Kraljević rekavši na početku kako se padre Ivo Martinić vratio u svoj Grad.

 

2020 09 06 01

 

Njegovo ime duboko je urezano u sjećanje stanovnika ovoga grada. Zato je Grad i odlučio uklesati njegovo ime u tvrdi kamen dubrovačkih mira, rekao je prior. Zašto je padre Ivo ostao duboko urezan u sjećanje mnogih generacija ovoga Grada? „Zato što je sa svojom braćom od dominikanskog samostana stvorio oazu. Izvorište života i slobode, vjere i kulture. U oazi dominikanskog samostana ondašnji gospari i gospođe, mladići i djevojke pronalazili su istinu i okus slobode.“ Podsjetio je na fr. Ivine propovijedi u crkvi sv. Dominika i za njih rekao da su ih jedni voljeli, a drugi se bojali.

 

2020 09 06 02

 

Posebno je spomenuo mise polnoćke na koje su se slijevale tisuće mladih iz Dubrovnika, Župe i Konavala kao i njegov zauzeti rad s mladima, otvorenost prema suvremenim glazbenim izričajima u liturgiji i crkvenoj umjetnosti, aktivno djelovanje u medijima. Sve to svjedoči da je padre Ivo bio dominikanac koji je živio i djelovao hrabro i nesebično, posebno u teškim vremenima potlačenosti i borbe za slobodu hrvatskog čovjeka, rekao je govornik. Podsjetio je na ratne dane kad je Grad bio opkoljen i bombardiran, padre Ive je svojom porukom hrabrio, bodrio, pozivao na ustrajnost, zajedništvo i na molitvu za Grad i Domovinu.

 

2020 09 06 03

 

Fr. Tomislav je potom zahvalio Gradskom poglavarstvu i gradonačelniku gospodinu Mati Frankoviću što su prepoznali inicijativu grupe građana, na čelu s gospodinom Tomislavom Margaretićem i gospođom Ivanom Žuvela Kalina, koji su pokrenuli peticiju kao te gradskom vijećniku Krešimiru Markoviću koji je bdio nad inicijativom te posredovao u pronalaženju najboljeg rješenja za odabir ulice.

 

2020 09 06 05

 

„Mi, dominikanci iz samostana sv. Dominika u Dubrovniku ponosni smo što član Hrvatske dominikanske provincije, a posebno dugogodišnji član našeg dubrovačkog samostana, padre Ivo Martinić sada ima ulicu u gradu Dubrovniku. To je i nama današnjim dominikancima i suvremenicima ovoga grada poticaj da svoje poslanje i djelovanje temeljimo na slobodi, istini i zauzetosti za čovjeka. Na to nas poziva evanđelje, i sam sv. Dominik, utemeljitelj Reda propovjednika“, rekao je na kraju Tomislav Kraljević - prior.

0
0
0
s2sdefault