Ispis

2020 08 09 t d naslovna

 

U nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u subotu je svečano proslavljen blagdan sv. Dominika, naslovnika crkve i samostana.

 

Nakon što je starješina dominikanskog samostana na trogirskoj rivi fr. Petar Galić, OP sa subraćom dočekao braću franjevce, svi zajedno su se, nakon pozdravne riječi i uoči misnog slavlja, uputili prema kipu sv. Dominika i njegovoj slici, koja je dar samostanu .

 

Podsjetimo, prema tradiciji franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje.

 

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Matija Matošević, župnik Župe sv. Jakova na Čiovu uz suslavlje starješine dominikanskog samostana fr. Patra Galića, don Dražena Balića, župnika Drvenika Velikog i Malog te fra Franje Zelenike, predstojnika franjevačkog samostana Uznesenja BDM na Čiovu.

 

Sv. Dominika je krasio upravo navještaj Radosne vijesti, ali da se ona može naviještati u nju treba vjerovati i svojim životom svjedočiti. I mi smo kao vjernici, Kršćani danas pozvani živjeti i svjedočiti tu riječ baš poput sv. Dominika, naglasio je fra Matija Matošević na početku misnog slavlja.

 

Fra Zelenika je u propovijedi kazao: „ Sveti Dominik je prepoznao glas Božji i želio je da ona bude usađena u srce čovjeka. Lijepo je vidjeti nas subraću kako zajedno slavimo ovog sveca jer podsjećam sveti Franjo i sveti Dominik živjeli su u isto vrijeme. Sveti Dominik je imao posebnu zadaću.

 

On je prepoznao glas Božji, došao je prenijeti istinu jer ona nas jedina oslobađa. Sestre i braćo, pokušajmo živjeti onako kako je živio sveti Dominik i njegova braća i sestre i nastojmo s ovog svijeta otići prepoznatljivi živeći svoju vjeru kako je to radio ovaj svetac, poručio je u homiliji fra Franjo Zelenika.

 

Na kraju misnog slavlja fr. Petar Galić je zahvalio subraći svećenicima, okupljenim vjernicima, Zboru blaženog Augustina Kažotića, kojeg vodi Katarina Čićić, članovima

 

Trećeg reda te bogoslovu Ivanu Turkalju. On je, naime, predivno aranžirao cvijeće koje je krasilo oltar, kip sv. Dominika i sliku Utemeljitelja Reda propovjednika koja će se od sada častiti budući da je dan uoči blagoslovljena, a poklon je samostanu.

 

Nakon svete mise, u samostanu se nastavilo druženje u ugodnom razgovoru uz hranu i piće te kolače koje su za tu prigodu pripravile domaćice.

 

 

Ivana Rinčić

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s