• Propovjednici Istine – Samostan i crkva svetoga Dominika, Trogir (nastavak 3/12)

     
  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – EPIZODA 4/12

  • 1

joomla social media module

2020 08 09 sv d k naslovna

 

U samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu svečano je proslavljena svetkovina svetog oca Dominika. U skladu s višestoljetnom tradicijom euharistijsko misno slavlje predvodili su braća franjevci.

 

 

Na početku misnog slavlja prior dominikanskog samostana fr. Ivan Iko Mateljan pozdravio je braću franjevce - fra Zdravka Lazića, OFM, gvardijana Samostana sv. Franje na Kaptolu i predvoditelja misnog slavlja, te petoricu franjevačkih studenata.

 

U nadahnutoj homiliji fra Zdravko je rekao da danas želimo Gospodinu zahvaliti na daru sv. Dominika, Božjeg čovjeka koji je svojim životom obilježio jedno povijesno razdoblje i čiji duhovni sinovi i danas nastavljaju djelo svojeg utemeljitelja.

 

 

2020 08 09 d 01

 

 

U desetljećima i stoljećima koja su slijedila Red propovjednika dao je Crkvi i svijetu velike teologe, poput sv. Alberta Velikog i sv. Tome Akvinskog, koji su ostavili neizbrisiv trag u raspravama između kršćanstva i izazova tadašnjeg vremena, pri čemu su dominikanci postali jedna od velikih sila intelektualne i duhovne obnove Crkve.

 

Vjerni svojem utemeljitelju dominikanci su mnogo učinili i za širenje i produbljivanje vjere, a to čine i danas, i to posebno promicanjem pobožnosti krunice, koju mnogi katolici vole i koja je svojevrsna škola vjere i pobožnosti. Sv. Dominik je također crpio nadahnuće na izvorima euharistije koja svjedoči da je izvor snage u darivanju, a otajstvo novog života u umiranju.

 

 

2020 08 09 sv d k 02

 

 

U zaključku svoje homilije fra Zdravko je pozvao okupljene vjernike da slijede sv. Dominika u njegovu duhovnom siromaštvu i posvemašnjoj ovisnosti o Isusu Kristu, kako bi svakodnevno rasli u svojoj vjeri i životom je svjedočili.

0
0
0
s2sdefault