joomla social media module

1024px Parable of the hidden treasure Rembrandt Gerard Dou

 

Danas razmišljamo o tome što nam se to skriva iza prispodobe o skrivenom blagu.

 

Daje nam se kroz slike smjerokaz i konačni cilj: kraljevstvo Božje je poput blaga; to blago je skriveno i čeka na onoga tko će uložiti trud pronaći ga; onaj tko ga pronađe shvaća kako sve ono što je do tada imao ne vrijedi ni približno kao to blago; koliko si spreman prodati ono od prije toliko ćeš ući u posjed blaga.

 

Čitanja

   Prvo čitanje: 1 Kr 3, 5. 7-12

   Pripjevni psalam: Ps 119, 57. 72. 76-77. 127-128. 129-130

   Drugo čitanje: Rim 8, 28-30

   Evanđelje: Mt 13, 44-52 ili 13, 44-46

 

Posljednjih tjedana stalno slušamo Isusove prispodobe. Pretprošle nedjelje smo slušali prispodobu o sijaču koji sije sjeme u četiri vrste tla.

 

Prošle nedjelje smo slušali o čovjeku koji je posijao dobro sjeme na svojoj njivi, te o neprijatelju koji je noću na istoj njivi posijao kukolj.

 

Također smo slušali i o usporedbi kraljevstva nebeskoga s gorušičinim sjemenom, te s kvascem i tijestom koje mijesi žena.

 

Danas imamo nastavak istog 13.poglavlja iz Evanđelja po Mateju gdje nam se donosi prispodoba o blagu skrivenu u njivi, o dragocjenom biseru, o ulovljenoj svakovrsnoj ribi i njenom razvrstavanju, te o pismoznancu upućenom u kraljevstvo nebesko koji iz svoje riznice iznosi staro i novo.

 

Ako nam Isus donosi toliko prispodoba tada nam to najprije govori o važnosti poruke, a onda u skladu s time želi svratiti našu pažnju i našu maštu, te nas kroz stvorene slike poznatoga dovesti do razumijevanja otajstva.

 

Tako, ako pratimo slike prispodobe doći ćemo do važnog odgovora, naše će misli i oči biti čiste za prepoznavanje prave vrijednosti…

 

Nekima se događa da shvate pravu vrijednost nečega ili nekoga tek kad bez toga ostanu. Onda to utječe na promjenu njihova života. Neki nakon puno truda i muke, kad se osvrnu, znaju reći „Isplatilo se!“.

 

Roditelji koji su sve uložili u to da im djeca postanu ljudi, kad vide da su u tome uspjeli u miru žive svoje stare dane i zahvaljuju Bogu na tom daru. Vrijednost toga ne može se platiti nikakvim novcima.

 

Jedna se žena pojadala svećeniku kako je svaki dan okupirana oko pomaganja svojoj teško bolesnoj i nepokretnoj teti. „Samo nastavi pomagati teti, jer u tome ćeš primiti od Boga blago i blagoslov.“, rekao joj je svećenik.

 

Nećakinja nije odmah sve razumjela, ali se smirila i poslušala svećenika. Jednog dana teta je umrla i na čitanju oporuke se pokazalo kako je teta imala veliko bogatstvo o kojem nitko nije znao, pa čak ni ta nećakinja.

 

Oporuka je glasila: „Mojoj voljenoj nećakinji koja se s toliko pažnje skrbila o meni ostavljam svu svoju ušteđevinu, o kojoj ona ništa nije znala, da ne bi netko mislio kako se o meni brinula iz koristoljublja.

 

Neka svi znaju da ona od mene nije nikad ništa tražila. Zato joj, osim toga, želim od sebe dati nešto još više, a to je Božji blagoslov. Jedino što je obvezujem da svaki mjesec za mene prikazuje po jednu svetu misu. Voli te tvoja teta.“

 

Nećakinja je bila potresena onim što je čula, sjetila se i svećenikova savjeta koji se pokazao kao proročanstvo, te je plakala „ko ljuta godina“.

 

Govorila je kako ona nije zaslužila to što joj je teta ostavila, te da tek sad shvaća kakvo je srce teta imala. A i svi ostali su bili potreseni onim što su čuli. Nećakinja je za svoju tetu do zadnjeg dana prikazivala redovito svete mise, a i svojoj djeci je to ostavila u obvezu.

 

Skriveno blago otkriva se ustrajnošću u dobru i sebedarnom ljubavlju do spremnosti na žrtvu. Tada ulazimo u njegov posjed…

 

 

Petar Galić, OP

 

 

0
0
0
s2sdefault