joomla social media module

2020 05 20 spasovo

 

Naše Nebo je stalna Isusova prisutnost među nama... On je s nama u sve dane do svršetka svijeta.

 

 

ISUS JE UZNESEN POŠTO JE DAO UPUTE APOSTOLIMA...

Četrdeset im se dana ukazivao utvrđujući ih u vjeri i uvodeći ih u istine vjere koje će čuvati i prenositi. Tako imamo do danas nepromjenjivi slijed od apostola, i to razlikuje Katoličku Crkvu od svih drugih kršćanskih grupacija, i koje se vole tako predstavljati.

 

Svatko tko se u nečemu nije držao apostolskog slijeda u tom nečemu je zakinut, ali i neposlušan volji Gospodinovoj, jer on je dao upute apostolima...

I sam broj četrdeset uvijek je u biblijskoj simbolici oznaka nečega važnoga, koji uvijek vodi ulasku u nešto veće (više, važnije), nakon razdoblja hoda i kušnje potrebnog za upoznavanje istine i spremnosti za poslanje... Tako je ovdje učenicima bio potreban četrdesetodnevni hod s uskrslim Gospodinom da bi oni bili spremni za poslanje koje je jasno u Gospodinovim riječima:  

»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!« (Mt 28, 18-20)

Ipak, Gospodin iako je uznesen nije ostavio svoje same i nemoćne. Naprotiv obećanje njegove nazočnosti s njima jasno je iz riječi: »I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« (Mt 28, 20b).

ISUS JE S NAMA SVE DO KRAJA – SVE DO NJEGOVA POJAVKA U SLAVI

Iako nije fizički prisutan, ipak njegova prisutnost nije manje sadržajna i stvarna. On je prisutan u svojoj riječi koja se naviješta, u sakramentima, u zajednici koja se u njegovo ime okuplja, prisutan je u svojoj sveopćoj Crkvi... On je s nama u sve naše dane kad god ga zazovemo s pouzdanjem.

Isusova prisutnost nam se oživotvoruje kad smo poslušni onoj zadaći i poslanju koju on ima za svakog člana njegove Crkve. U tom smislu on traži i od svakog od nas ono što je tražio od prvih kršćana: da čekamo na Obećanje Očevo, odnosno za primanje Duha Svetoga, da bismo bili sposobni izvršiti svoju zadaću...

Duh Sveti je garant Isusove trajne prisutnosti s nama u sve dane. On čini djelotvornom milosti svetih sakramenata, otvara Nebo nad svakim od nas, kao onda nad Isusom u vodama Jordana, kad ga je Ivan krstio.

Nad svakog od nas u trenutku krštenja položene su iste te milosti za poslanje koje je Isus dao svojim učenicima. Pomazani smo istim Duhom Svetim da činimo Isusa prisutnim u našem životu, i u našim djelima.

Potrebna je dakle naša aktivna suradnja, aktiviranje naše volje i pameti, upravo prema onome što je tako lijepo izrečeno u današnjem drugom čitanju iz Poslanice Efežanima:

Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima. (Ef , 17-18)

Vjeruješ li dakle Isusovim riječima, u moć Isusova evanđelja koje preobražava, u njegovu živu prisutnost...? I tebi su upućene riječi: Što stojite i gledate u nebo? (vidi Dj 1, 11). Nebo treba učiniti prisutnim u svojim djelima, u svom srcu...!

Naše Nebo je stalna Isusova prisutnost među nama... On je s nama u sve dane do svršetka svijeta.

U jednom cvjetnjaku mnoštvo cvjetova su se natjecali tko će ljepše procvjetati, te su se tako napinjali jedan mimo drugoga i ne primjećujući na kraju više ljepotu. Samo je jedan cvijet nenametljivo, sa strane, u tišini rastao i rastao, a onda je jednog jutra osvanuo rascvjetan šireću uokolo svu ljepotu svojih mirisa i boja.

 

Svi oni natječući cvjetovi su se okrenuli prema njemu i zašutjeli posramljeni. Taj cvijet ih je podsjetio da prava ljepota dolazi iz darivanja ljepote drugima. Od toga dana svi cvjetovi su počeli jedan prema drugome darivati svoju ljepotu. Postao je to najljepši cvjetnjak na svijetu.

Naš najljepši cvijet darivanja je Isus Krist, čija ljepota među nama je trajna, tiha i nenametljiva. U motrenju Njega i mi smo potaknuti činiti djela koja je on činio, te širiti ljepotu njegove prisutnosti u sve dane koji su nama darovani...

 

Petar Galić, OP

 

0
0
0
s2sdefault