joomla social media module

2020 03 20 s s

 

Dan Provincije i Izborna provincijska skupština

 

 

Draga braćo,

 

Bliži se svetkovina Blagovijesti kojom se spominjemo događaja kada je anđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega. Naša Provincija je već gotovo šest i pol stoljeća pod zaštitom i nazivom Navještenja Blažene Djevice Marije pa je ova svetkovina ujedno naš Dan Provincije. To je redovito prigoda za studijsko i duhovno zajedništvo članova Hrvatske dominikanske provincije, ali i za susret sa sestrama dominikankama, članovima laičkih i svećeničkih bratstava te našim brojnim prijateljima i suradnicima.

 

Ove godine zbog opasnosti od zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti koju uzrokuje (COVID-19), te odredbi crkvenih i civilnih vlasti o liturgijskim slavljima, kao i ograničenja vezanih uz kretanje, neće biti zajedničke proslave Dana Provincije.

 

Latinska poslovica „nomen est omen“ podsjeća nas kako naziv naše Provincije treba biti i znak njezine prepoznatljivosti. Vjerujem da smo se često tijekom povijesti dokazali kao oni koji po uzoru na arkanđela Gabrijela donose blagovijest ljudima svoga vremena djelujući između ostaloga na vjerskom, kulturnom, obrazovnom i znanstvenom području.

 

Dok većina vjernika ovih dana neće imati mogućnost izravno sudjelovati u liturgijskim slavljima, naše zajednice bit će blagoslovljene tim darom, uz pridržavanje donesenih mjera. Učitelj reda fr. Gerard Francisco Timoner III. nas u pismu od 15. ožujka poučava: „Koliko god se to činilo paradoksalnim, držeći se na udaljenosti jedni od drugih znači da istinski brinemo jedni o drugima, jer želimo zaustaviti prijenos novog koronavirusa koji je mnogima oduzeo život te ugrozio živote brojnih ljudi širom svijeta“.

 

No ujedno nas potiče da „postanemo svjesni važnosti duhovnog zajedništva“. Ne zaboravimo da smo obećali moliti s narodom i za narod. Neka nam u molitvama trajno budu prisutni oni koji su na različite načine pogođeni zaraznom bolešću, kao i oni preminuli.

 

U trenucima ovih izvanrednih okolnosti valja nam se više ugledati u Mariju koja prima i razmatra Božju riječ u svome srcu. „Budući da kontemplaciju božanskih otajstava i prijateljski razgovor i druženje s Bogom treba tražiti ne samo u liturgijskom slavlju i čitanju Sv. pisma nego također i u trajnoj privatnoj molitvi, neka braća brižno njeguju tu molitvu“, određuju naše Konstitucije (KKN 66 § I.). Vrijeme svojevrsne izolacije „od svijeta“ može učvrstiti naše bratsko zajedništvo te u stanovitom smislu biti blagoslovljeno vrijeme. Ono nam je ujedno podsjetnik na kontemplativnu dimenziju našega poziva. Zajedničku molitvu „treba smatrati jednom od glavnih službi našega zvanja“ (KKN 57).

 

S ciljem duhovnog zajedništva pozivam svu braću da se na Dan naše Provincije ujedinimo u molitvi. Mi već imamo iskustvo „Žive krunice“ i „Vječnog ružarija“ kojima naše bratovštine posvećuju vrijeme i ostvaruju neprekidno molitveno zajedništvo. Stoga, neka se u srijedu 25. ožujka 2020. godine, u svim našim zajednicama slavi konventualna misa tijekom koje ćemo moliti za našu Provinciju i sve njezine članove.

 

U svim prioralnim samostanima i zajednicama s većim brojem članova neka se jedna misna intencija prikaže na ovu nakanu. Neka se također u molitvi jutarnje i večernje ova nakana uvrsti u Molbenicu.

 

Budući da se bliži naša Izborna provincijska skupština, za koju se nadamo da će se održati u predviđeno vrijeme, neka se do njezina završetka svakodnevno u Molbenicu jutarnje i večernje molitve uvrsti zaziv „Za dobar ishod Izborne provincijske skupštine“.

 

Moleći sv. o. Dominika da „vrši što je rek'o“ stavimo se puni pouzdanja pod zaštitu Blažene Djevice Marije, najveće Zagovornice našega Reda.

 

Fr. Slavko Slišković, OP

provincijal

 

0
0
0
s2sdefault