Ispis

2020 01 22 Predstavljena knjiga Rajmunda Kuparea 2

 

U Zagrebu je 21. siječnja u Društvu hrvatskih književnika održano predavanje pod naslovom Pravo na lijepo, dobro i sveto u umjetnosti, povodom objavljivanja knjige Rajmunda Kuparea Prebivao je među nama.

 

Predavanje je održala prof. dr. sc. Sanja Nikčević, redovna profesorica teatrologije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i urednica knjige čije je predstavljanje privuklo veliki broj slušatelja.

 

U prvom dijelu predavanja prof. Nikčević govorila je o tome kako svjetonazor djeluje na umjetnost, pri čemu je posebno spomenula sekularistički svjetonazor kao glavnu odrednicu suvremenog umjetničkog kanona, koji je iz umjetnosti „protjerao“ sve ono što je lijepo, dobro i sveto.

 

Nasuprot tome, istaknula je prof. Nikčević, kazalište i umjetnost imaju svoje korijene u religiji, tj. u svetim obredima, a što jasno pokazuju Antika i Srednji vijek kao dvije temeljne epohe Zapadne umjetnosti, s jasnim vrijednosnim sustavom i formativnom ulogom u oblikovanju svijesti pojedinca i zajednice.

 

Tri Kupareova prikazanja o Isusu Kristu (Porođenje, Muka Kristova, Uskrsnuće) slijede tradiciju crkvenog skazanja, srednjovjekovnog liturgijsko-dramskog žanra, ali je riječ o suvremenom prikazu vječnih tema spasenja duše i slobode izbora.

 

2020 01 22 Predstavljena knjiga Rajmunda Kuparea 1

 

Podaci o knjizi: Rajmund Kupareo, Prebivao je među nama, Citadela libri, Zagreb, 2019.

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak, OP

Foto: narod.hr

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s