joomla social media module

2019 12 01 m naslovna

 

Na prvu nedjelju došašća i godišnjicu smrti, 1. prosinca u crkvi sv. Jeronima u Rijeci slavljena je sveta misa za dominikanca Miju Horvata.

 

Misno slavlje predvodio je p. Nikola Leopold Noso, a koncelebrirao p. Zvonko Džankić, starješina samostana. U znak sjećanja na ovog otvorenog, iskrenog, pristupačnog i nadasve pravednog redovnika iz kojeg je uvijek progovarao jednostavan i plemenit svećenik, održan je prigodni program uz Pobjedu svetih – glazbenika koji su godinama pjevali i svirali u crkvi sv. Jeronima i među kojima je bilo onih koji su svoje početne korake naučili od p. Mije.

 

Uz prigodnu prezentaciju o njegovu o životu i radu, glazbenici su u dinamičnoj verziji izveli neke od dominikančevih pjesama koje je sam uglazbio i napisao. Valja spomenuti kako je crkva bila dupkom puna, a to želi reći da je Mijo bio radosni dominikanac koji je nadasve volio Boga i ljude osobito mlade koji su bili njegov pokretač. Upravo zbog toga bio je voljen i volio je.

 

Mijo je bio začetnik širenja Taizé duha u Hrvatskoj i prvi je svećenik koji je mlade vodio na Europska novogodišnja hodočašća mladih u Taizé. Odgajao je mnoge mlade, te je većinu prijatelja imao među mladima.

 

Kroz njegovu glazbenu radionicu u samostanu dominikanaca u Rijeci, prodefilirale su mnoge glazbene grupe (kasnije poznate). Često se družio s riječkim rockerima i boemima, te ga se moglo vidjeti i u riječkim popularnim rock klubovima.

 

Kao svećenik živio je i radio u više dominikanskih zajednica i to: u Zagrebu, Bolu,Splitu, Rijeci i Dubrovniku. Umro je 1. prosinca 2005. godine, u dubrovačkoj Općoj bolnici, u 65. godini života.

 

 

0
0
0
s2sdefault