joomla social media module

2019 11 30 mir india

 

Draga braćo i sestre, temeljem dvaju dopisa iz Generalne kurije Reda propovjednika, i to našeg bivšeg Učitelja Reda – fr. Brune Cadoréa od 25. lipnja 2019., kao i od novog Učitelja Reda – fr. Gerarda Timonera od 11. listopada 2019., obavještavam vas da je treću godinu zaredom na razini našega Reda organiziran Dominikanski mjesec za mir koji će početi prvom nedjeljom došašća, 1. prosinca 2019., a vrhunac imati 1. siječnja 2020., na Svjetski dan mira.

 

Kao što ste već upoznati, cilj Dominikanskog mjeseca za mir jest potaknuti solidarnost braće i sestara u našem Redu s onom braćom i sestrama koji žive i djeluju u teškim uvjetima u pojedinim zemljama svijeta.

 

Bivši i sadašnji Učitelji Reda zahvaljuju svoj braći i sestrama, odnosno dominikanskim zajednicama koje su svojom molitvom te materijalnom pomoći pokazali svoju ljubav prema potrebitima u protekle dvije godine. (Prve godine Dominikanski mjesec za mir bio je posvećen Kolumbiji, a prošlogodišnji Demokratskoj Republici Kongo.)

 

Ovogodišnji Dominikanski mjesec za mir naš fokus usmjerava na treći kontinent – Aziju, odnosno na Indiju u kojoj je narod suočen s teškim prilikama kršenja temeljnih ljudskih prava i siromaštva, s naglaskom na ugrozu i zlostavljanje djece, žena i manjinskog stanovništva.

Fokus naših molitvi te materijalne pomoći biti će na dva projekta u Indiji:

1) Dominikanski projekt „Bloom“ (eng. cvijet) koji brine za djecu na ulicama Nagpura; te

2) „Projekt dominikanske obitelji za sigurno djetinjstvo“ kako bi se obrazovale stručne osobe za pomoć spolno zlostavljanoj djeci. 

 

Na temelju smjernica dopisa Generalne kurije Reda i naših dosadašnjih aktivnosti, pozivam sve naše zajednice da se uključe svojim molitvama, propovijedanjem i financijskim prilozima navedenom projektu. Konkretno, predlažem sljedeće:

 

1) da se u molitvi Jutarnje ili Večernje doda zaziv: „Za mir i pravdu u svijetu, a osobito u Indiji, molimo te!“;

2) da se u samostanskim/župnim crkvama ili kapelama zajedno s pukom održi jedno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom s nakanom za mir i pravdu u svijetu i u Indiji.

3) da se na četvrtu nedjelju došašća organizira kolekta koju ćete dostaviti u Provinicijalat, te će biti proslijeđena dominikancima u Indiji;

4) da u našem propovijedanju tijekom toga mjeseca bude spomenut i Dominikanski mjesec za mir (svakako na četvrtu nedjelju došašća kad će biti prikupljana i novčana pomoć).

 

Naravno, slobodno se može poduzeti i neke druge aktivnosti.

 

 

Fr. Ivan Marija Tomić, OP

Promicatelj za „Pravdu i mir“ HDP-a

 

 

0
0
0
s2sdefault