Ispis

2019 08 15 t g naslovna

 

U crkvi sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića blagdan Velike Gospe tradicionalno je obilježen procesijom Gospinim kipom ulicama grada i rivom.

 

Kip Majke Božje nosili su članovi Udruge Gospe od Karmela, uz taktove Narodne glazbe Trogir, praćeni barjaktarima, svećenicima, članovima zbora te brojnim Gospinim štovateljima.

 

Svečano misno slavlje predvodio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić, uz koncelebriranje prof.dr.sc. Ivana Antunovića, ravnatelja Filozofsko teološkog studija i pročelnika Filozofsko- teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu.

 

Govoreći o važnosti utjecanja Majci Božjoj fr. Petar je rekao: „Mi bi kao hrvatski katolički narod odavno propali da se nismo stavili pod Majčina krila. Fascinantno je koliko joj trčimo, osjećamo da je jedina sigurnost pod krilom Blažene Djevice Marije.

 

Gospa uvijek za nas moli svoga Sina govoreći mu:“ Sine vina nemaju, ožednjeli su, ogladnjeli su, učini nešto za njih“. A on ne može, a da ne usliši Majčine molbe. Nije slučajno da je papa Pio XII 1950. godine i službeno proglasio dogmu o Uznesenju Blažene Djevice Marije dušom i tijelom u slavu nebesku, potaknut Duhom Svetim u vremenu nakon Drugog svjetskog rata kada je ostala pustoš i smrt, a još veća opasnost prijetila od ideologija poput fašizma i komunizma.“

 

Naglasio je kako nema obnove naših obitelji ako se ne utječemo Blaženoj Djevici Mariji. Dodao je kako Sotona ne podnosi obitelj, želi je uništiti. Ne podnosi novi život, želi raskalašenost, promiskuitet, razvode i pobačaje.

 

Vidimo da je nestalo ljubavi, gasi nam se vjera, pustoše nam se sela i gradovi, odlaze mladi i obitelji, treba nam blagoslov. Zato krunicu u ruke i molimo. Đavao se najviše boji kad molimo Zdravo Mariju. Molitvom ćemo se obnoviti, doći će blagoslov. Gospa će brzo intervenirati, utječimo joj se još jače i probudimo žar ako ga nismo imali, krajnje je vrijeme, zaključio je fr. Petar u nadahnutoj propovijedi.

 

Zahvalio je svima na sudjelovanju u svečanosti koju je pjesmom uzveličao Zbor blaženog Augustina Kažotića. Zbor djeluje pri samostanskoj crkvi, a vodi ga Katarina Čičić.

 

 

Ivana Rinčić

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s