• Propovjednici Istine – Samostan i crkva svetoga Dominika, Trogir (nastavak 3/12)

     
  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – EPIZODA 4/12

  • 1

joomla social media module

2019 08 08 zavjeti naslovna

 

U srijedu 7. kolovoza u crkvi Kraljice svete Krunice u Zagrebu, na završni dan trodnevlja uoči svetkovine svetoga Dominika, dominikanski bogoslovi fr. Marin Golubović, fr. Karlo Alan Kevo, fr. Matej Trupina, fr. Josip Bernard Knez, fr. Bonifacije Franjo i fr. Ilija Lešić obnovili su svoje redovničke zavjete na narednih godinu dana.

 

 

Svečano misno slavlje predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković. Svoju je propovijed započeo pitanjem o razlogu iz kojega bi netko danas nasljedovao primjer sv. Dominika.

 

U pokušaju odgovora na to pitanje istaknuo je kako je Dominikova osobnost duboko kristološka. „Dominik je Isusa Krista nasljedovao u životu, i u umiranju. On je, poput Krista, napustio rodni kraj i obitelj kako bi se posvetio naviještanju istine evanđelja.

 

Poput Isusa je išao donijeti slobodu onima koji su evanđelje doživljavali kao sputavajuće okove. Jednako tako u svoje je djelo uključio brojne učenike te je ono i danas, nakon osam stoljeća, jednako aktualno.

 

Isus je, uzlazeći na nebo, utješio učenike obećanjem o slanju Duha Svetoga, dok je Dominik uplakanoj braći sa smrtne postelje obećao biti korisniji u nebu nego na zemlji, čega se redovito prisjećamo moleći 'Vrši oče što si rek'o, molitvom pomozi nas'“.

 

Dominikova suobličenost Kristu, po provincijalovim riječima, vidljiva je osobito iz dviju slika iz njegova života koje su zabilježili njegovi životopisci. Prva je kada je po Dominikovoj molitvi Bog poslao anđele da nahrane gladnu braću kruhom, što nesumnjivo asocira na Isusovo čudesno umnažanje kruhova i riba kojima je nahranio mnoštvo u pustinji. Druga je Dominikovo oživljavanje mrtvoga mladića, poput Isusa koji je oživio sina jedinca majke udovice.

 

„Mi možda ne možemo doslovno umnažati kruhove ili oživljavati mrtve, ali možemo svojom zauzetošću nahraniti one koji su materijalno i duhovno gladni te vratiti u život. Brojne psihički i moralno mrtve, kao i društveno stigmatizirane i isključene.

 

U tome nam svima Dominik može biti uzor“, rekao je propovjednik. Provincijal se posebice obratio braći koja obnavljaju zavjete poručivši da zavjeti po mjerilima ovoga svijeta nisu razumljivi, a isključivo po vlastitim snagama nisu provedivi te ih je potaknuo da žive po uzoru na svetog oca Dominika.

 

Istaknuo je dvije njegove karakteristike koje im mogu biti vodilje u redovničkom životu. Prva je Dominikov neprestani govor s Bogom ili o Bogu. U slučaju nedostatka prvoga, neće biti autentičan ni drugi, rekao je provincijal.

 

Druga oznaka je Dominikovo zajedništvo s braćom. Naime, Dominik je – prema fr. Slavku – svoje propovijedanje uvijek činio u zajedništvu s drugima, dok je zabilježeno kako je svoje radosti i žalosti otvoreno s braćom dijelio.

 

Prema provincijalovim riječima, svima nama je potrebna blizina i razumijevanje drugih osoba. „Ukoliko to ne pronađemo u zajednici, morat ćemo tražiti negdje drugdje, a to onda znači nemogućnost življenja onoga što danas obećavate“, zaključio je fr. Slavko.

 

Nakon propovijedi, braća studenti su na ruke provincijala i „Knjigu konstitucija i naredbi“ braće Reda propovjednika položili zavjete Bogu, Blaženoj Djevici Mariji i svetom ocu Dominiku na godinu dana. Pratimo ih svojim molitvama na njihovom putu posvećenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault