joomla social media module

2019 08 05 zavrsila naslovna

 

U nedjelju 4. kolovoza završila je Opća izborna skupština Reda propovjednika u Vijetnamu. Kraj Skupštine proslavljen je svečanim euharistijskim slavljem u dominikanskom svetištu sv. Martina de Porresa u gradu Bien Hoa.

 

Pred više od 12.000 vjernika, uz nazočnost brojnih ogranaka Dominikanske obitelji (od braće dominikanaca do sestri dominikanski i članova laičkih bratstava), misu je predvodio fr. Gerard Timoner, novi učitelj Reda, u zajedništvu s vijetnamskim provincijalom i ostalom braćom dominikancima.

 

Nedjeljno slavlje bilo je uveličano polaganjem svečanih zavjeta što su ih mlađa braća dominikanci (njih 21) izrekli pred učiteljem Reda. Bio je to još jedan znak snage i svijetle budućnosti Reda propovjednika u ovoj dalekoistočnoj zemlji.

 

Ove godine Opća skupština je prvi put održana u zemlji u kojoj su kršćani vjerska manjina, u zemlji prirodnih čudesa i bogate duhovne i kulturne povijesti, u zemlji mučenika, u zemlji jednostavnih, gostoljubivih i prostodušnih ljudi, u zemlji života i budućnosti.

 

Mnoge je zadivila činjenica da iako su kršćani manjina u Vijetnamu, riječ je o snažnoj i gorljivoj manjini koja u mnogočemu može biti primjer i uzor drugima. Sve nas to podsjeća na univerzalno poslanje Crkve, ali i našeg Reda: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16,15).

 

U duhu jedinstva bratskog života i apostolskog poslanja, poslije tri tjedna komisijskog rada i plenarnih zasjedanja, doneseni su i novi Akti kojima će se, pored ostalih pravnih propisa, Red voditi u nadolazećem razdoblju.

 

U Prologu Akata piše: „Trebamo naučiti slušati jedni druge pažljivo i s najdubljim ljudskim uvažavanjem, slušati što nam svijet govori, ali prije svega slušati što nam Gospodin govori i s radošću prihvatiti dar poslanja koji nam je udijeljen u snazi Duha Svetoga.“ Tko ne zna dobro slušati, ne zna ni dobro propovijedati. Kako ćemo naučiti dobro slušati? Kroz molitvu, studij i bratski život.

 

Tijekom posljednja četiri tjedna (9. srpnja - 4. kolovoza) braća dominikanci živjeli su zajedno, molili su zajedno, zajedno su raspravljali i promišljali, provodili slobodno vrijeme, stjecali nova poznanstva i prijateljstva, stjecali nova životna i redovnička iskustva.

 

Poslije Skupštine slijedi povratak doma, s dubokom zahvalnošću Gospodinu za darovano vrijeme u Vijetnamu, za darovane ljude, za novog učitelja Reda i za nove izazove koji su pred nama.

 

Do sljedeće Opće skupštine definitora u Meksiku 2022. godine - Adios!

 

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak

0
0
0
s2sdefault