joomla social media module

2019 08 04 T naslovna

 

Rodni grad bl. Augustina Kažotića svečano proslavio blagdan prvog hrvatskog blaženika


Sveti biskupe Augustine, diko Trogira, svjetlosti Zagreba slavo hrvatskog naroda, brani svoje štovatelje pomoćima nebeske milosti...

 

U nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića i samostanu svetog Dominika u Trogiru je svečano  obilježen blagdan prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

 

Duhovna priprava za blagdan započela je u samostanskoj crkvi u četvrtak, 25. srpnja kada je starješina samostana fr. Petar Galić, OP tijekom misnog slavlja blagoslovio darovanu sliku bl. Augustina Kažotića, djelo slikarice Alme Orlić.

 

Prvi dio devetnice je predvodio fr. Petar Galić, a trodnevnicu je predvodio  don Donald Marković, župnik iz Ljubitovice. Uoči večernje svečane mise, na sam blagdan, po drugi put se nakon više od 75 godina, održala  procesija ulicama grada Trogira s kipom i relikvijama blaženika.

 

U procesiji je sudjelovao vjernički puk Trogira i okolice predvođen članovima  Udruge Gospe od Karmela koji su nosili blaženikov kip, članovima KUD-a Kvadrilja, DVD-om Trogir , zborom HPD Petar Berislavić, zborom bl.Augustina Kažotića, svećenicima, svečanim barjacima te članovima blaženikove obitelji.

 

Koncelebrirano misno slavlje u kojem su, uz starješinu samostana fr. Petra Galića i dekana Trogirskog dekanata don Vinka Sanadera, sudjelovali brojni svećenici, predvodio je fra Matija Matošević OFM, župnik Župe sv. Jakova na Čiovu..

 

U homiliji je istaknuo kako je blaženi Augustin bez ikakva pretjerivanja jedan od duhovnih velikana naše trinaeststoljetne kršćanske postojbine.Sveti biskupe Augustine, diko Trogira, svjetlosti Zagreba, slavo hrvatskog naroda, brani svoje štovatelje pomoćima nebeske milosti...

 

Tako Crkva danas pjeva u antifoni večernjega hvalospjeva, označujući dva grada usko povezana sa životom našega blaženika, veličajući ga kao slavnoga sina hrvatskoga katoličkoga naroda, rekao je propovjednik i podsjetivši na težak život blaženika dodao je : „ Biskup Kažotić  je imao velike neprilike s velikašima koji su otimali i prisvajali crkvena dobra.

 

Povjerena mu je zadaća da ode kod pape koji je tada stolovao u Avignonu i da ga izvijesti o zlobama plemića  i kralja Karla Roberta. Na to nezahvalni kralj – tuđinac zabranjuje biskupu Kažotiću da se vrati u domovinu, u svoju biskupiju. Tada ga je papa zadržao u svom dvoru, a onda ga 1322. imenuje biskupom u maloj biskupiji u Luceri, u Napuljskom Kraljevstvu. Tu se biskup Kažotić posvetio suzbijanju krivovjerja Saracena.

 

Umire 1323. godine, a kratko vrijeme bilo je dovoljno da vjernici u njemu prepoznaju brata čovjeka i kao sveca počeli su ga štovati odmah poslije smrti.

 

A na njegovu grobu događala su se čudesa, pa ga je narod počeo štovati i 1702. godine poradi brojnih čudesa papa Klement XI potvrdio je to štovanje.“ , kazao je fra Matošević i usporedio doba u kojem je živo blaženik sa sadašnjim vremenom: „Naš Hrvat, biskup Augustin Kažotić, za kojeg hrvatski narod mora Bogu biti zahvalan i njime se ponositi, morao je bježati pred vladarom tuđincem iz vlastite domovine.

 

U tuđem svijetu je umro i pokopan. To bi moralo svakog Hrvata zaboljeti i podsjetiti na one mnoge Hrvate kojeg je slična kob pogodila. I ne samo od tuđinaca, već od samih sunarodnjaka Hrvata. Znamo da su hrvatski komunisti uzornom rodoljubu i nadbiskupu bl. Alojziju Stepincu ponudili da napusti Hrvatsku. Nažalost i danas u 21. st. heroji Domovinskog rata moraju se skrivati i bježati pred Hrvatima, a po želji tuđinca i na zadovoljstvo nekih Hrvata i drugih hrvatskih građana .

 

Bog je nagradio Augustina Kažotića za dobro koje je učinio, ali i za zlo koje je nepravedno trpio, primio ga je kao svetog čovjeka i biskupa u svoje Kraljevstvo. Molimo bl. Augustina Kažotića za sve kroz povijest i u sadašnjosti progonjenih Hrvata. Njegov zagovor neka prati Hrvatsku i sav hrvatski narod.“, kazao je u nadahnutoj propovijedi predslavitelj misnog slavlja.

 

Misu je pjevanjem uzveličao Zbor bl. Augustina Kažotića uz vodstvo Katarine Čičić.

 

Starješina samostana fr. Petar Galić je, uputivši čestitke, zahvalio subraći svećenicima, blaženikovoj obitelji, gradskim društvima te svim okupljenim vjernicima na sudjelovanju u proslavi blagdana prvog hrvatskog blaženika.

 

Posebnu zahvalu uputio je i policajcima PP Trogir koji su pratili procesiju. Podsjećamo kako je član blaženikove obitelji dominikanac fr. Ante Kazoti  koji je ponosan što poput blaženog Augustina Kažotića i on danas nosi bijeli habit.

 Tekst: Ivana Rinčić
Foto: Ivan Marjanica, samostan i I.R.

 

0
0
0
s2sdefault