Ispis

2019 07 18 koncert. naslovna

 

Iako je dnevni raspored Opće skupštine Reda uglavnom ispunjen intenzivnim komisijskim radom, boravak u Vijetnamu prilika je da se braća upoznaju i s bogatom kulturnom baštinom ove prekrasne zemlje.

 

Tako se svake srijede održavaju glazbene večeri na kojima se braća dominikanci ugodno zabavljaju uz nastupe lokalnih glazbenika.

Prvi tjedan nastupio je puhački orkestar limene glazbe sastavljen od svirača iz obližnjih župa, kojim je ravnao brat dominikanac iz Vijetnamske provincije.

 

Na programu su bili vijetnamski šlageri te djela iz duhovne i klasične glazbe, a posebnu pažnju privukla je simpatična izvedba poznate pjesme o sv. Dominiku („Dominique“), koju je 1963. skladala belgijska dominikanka s. Jeannine Deckers.

 

Jučer (17. srpnja) je održan drugi koncert, u izvedbi mješovitog sastava koji dolazi s Nacionalnog glazbenog instituta u Ho Chi Minhu (Saigon). Na tradicionalnim vijetnamskim instrumentima odsvirali su niz tematskih pjesama, izazvavši oduševljenje i višestruki gromoglasan pljesak braće dominikanaca.

 

Na kraju donosimo nazive instrumenata, pa ih možete poslušati na Internetu i uživati u vještini i ljepoti izvedbe:

 

1) ĐÀN BAU - jednožičani instrument koji zahtijeva veliku preciznost prilikom sviranja,

2) ĐÀN TRANH - trzalački instrument koji se sastoji od dugačke zvučne kutije i 16 žica,

3) ĐÀN ĐÁ - svojevrsni vibrafon sastavljen od kamenih pločica,

4) ĐÀN T'RU'NG - ksilofon sastavljen od 36 bambusovih cijevi; 5) SÁO - malena frula od bambusa.

 

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s