Ispis

2019 07 14 op naslovna


Opća izborna skupština Reda propovjednika (Bien Hoa, Vijetnam) izabrala je 13. srpnja 2019. fr. Gerarda Francisca III. Timonera za 88. učitelja Reda.

 

Fr. Gerard treći je učitelj u povijesti Reda propovjednika koji nije član europske provincije i prvi učitelj Reda koji dolazi iz Azije. Novi nasljednik sv. Dominika, sin Filipinske dominikanske provincije, rođen je 26. siječnja 1968. godine u gradu Daet na sjeverozapadu Filipina.

 

Nakon što je diplomirao filozofiju na Filipinskom dominikanskom centru za međunarodne studije i teologiju na Sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Manili, zaređen je za svećenika 1995. godine. Doktorat iz teologije obranio je na Katoličkom sveučilištu Nijmegen u Nizozemskoj 2004. godine.  Bio je provincijal Filipinske dominikanske provincije i vice-rektor Sveučilišta sv. Tome Akvinskog u Manili. Bivši učitelj Reda, fr. Bruno Cadore, imenovao ga je sociusom Reda za Aziju i Pacifik, a papa Franjo članom Međunarodne vatikanske teološke komisije.

 

Nakon što je danas u kasnim prijepodnevnim satima izabran za učitelja Reda, fr. Gerard je s braćom dominikancima, u pratnji provincijala dviju najstarijih provincija Reda (Španjolske i Tuluške provincije), u procesiji krenuo prema obližnjoj crkvi. Na koljenima, ispred oltara, izrekao je ispovijest vjere i zakletvu vjernosti, a zatim se obratio okupljenim članovima Dominikanske obitelji.

 

U svojem obraćanju kao novi učitelj Reda, fr. Gerard je istaknuo da je ovu zahtjevnu službu prihvatio zahvaljujući prvenstveno molitvama i ohrabrenju braće dominikanaca. Ukazujući na izazove modernog vremena rekao je da današnja Crkva „treba Franju i Dominika zato što postoji potreba za novom evangelizacijom, a naš Red ima zadatak novog osmišljavanja vlastitog misijskog poslanja“.

 

Nadahnuti govor zaključio je sljedećim riječima: „Mi smo propovjednici. To nije ono što mi radimo. To je ono što mi jesmo. Kad nam je to jasno, onda će sve drugo slijediti iz toga. Mi smo propovjednici čak i onda kad ne propovijedamo. Mi smo propovjednici čak i onda kad smo stari i kad više ne možemo govoriti.

 

Mi smo propovjednici čak i onda kad nismo svećenici. Mi smo propovjednici čak i onda kad smo bolesni. Mi smo propovjednici čak i onda kad radimo sami u svojoj sobi. Mi smo propovjednici i onda kad pomažemo onima koji su najugroženiji. Mi smo propovjednici. To je naš dominikanski identitet.“


Fr. Domagoj Augustin Polanščak

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s