Ispis

2019 07 12 naslovna op

 

Sutra, 13. srpnja bit će izabran osamdeset i osmi učtelj Reda propovjednika. Nekoliko riječi o službi učitelja Reda i o načinu njegova izbora:

 

 

1) Učitelj Reda je nasljednik sv. Dominika i počelo jedinstva Reda. Predstojnik je sve braće, samostana i provincija na temelju zavjeta posluha što mu ga (neposredno ili posredno) polažu svi pojedini članovi.

 

2) Njegova služba traje devet godina, tj. od jedne Opće izborne skupštine do druge. Dužan je barem dvaput, osobno ili po svojim delegatima, pohoditi čitav Red.

 

3) U vršenju njegove službe pomažu mu generalni asistenti, tj. pomoću njihova pristanka ili savjeta učitelj raspravlja i odlučuje o važnijim pitanjima za život cijelog Reda.

 

4) Da bi netko bio izabran za učitelja Reda mora imati najmanje trideset i pet godina života, mora imati najmanje deset godina od jednostavnih zavjeta, tj. najmanje tri godine od svečanih zavjeta, mora biti u Redu odobren za ispovijedanje i mora biti svećenik. Traži se također da bude razborit, pun ljubavi i pun revnosti za samostansko opsluživanje i apostolat.

 

5) Izboru učitelja Reda pristupa se peti dan od otvaranja Opće izborne skupštine. Prije samog izbora skupštinari, koji su podijeljeni po jezičnim i regionalnim grupama, predlažu nekoliko kandidata za učitelja Reda. S izabranim kandidatima zatim se razgovara u jezičnim grupama. Poslije toga, na plenarnom zasjedanju, gdje su prisutni isključivo skupštinari i prevoditelji, izabrani kandidati predstavljaju svoju viziju Reda i odgovaraju na pitanja, a zatim skupštinari, u odsutnosti pojedinih kandidata, razgovaraju o pojedinim kandidatima.

 

6) Izborom novog učitelja Reda predsjeda vikar Reda. Učitelj Reda mora biti izabran apsolutnom većinom glasova (više od pola svih glasova) i njegov izbor ne treba potvrdu vrhovnog poglavara Katoličke crkve. Nakon što je izabran, novi učitelj Reda pred Skupštinom polaže ispovijest vjere.

 

Iako u izboru novog učitelja Reda sudjeluje manjina od ukupnog broja braće dominikanaca, ipak smo svi ujedinjeni u molitvi, pa se tako na dan izbora, ili dan prije, u svim samostanima Reda slavi misa na čast Duha Svetoga. Molimo svi zajedno da braća skupštinari izaberu učitelja koji će, vođen Duhom Svetim, biti dostojan nasljednik sv. Dominika i mudri predstojnik braće dominikanaca!

 

01

 

03

 

04

 

Fr. Domagoj A. Polanščak

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s