joomla social media module

2019 06 10 naslovna

 

Dominikanac p. Hrvoje Lasić proslavio je 9. lipnja zlatni jubilej misništva

 

 

Na svetkovinu Duhova 9. lipnja u samostansko-župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici dominikanac Hrvoje Lasić, umirovljeni sveučilišni profesor filozofije, misnim slavljem u koncelebraciji s p. Marinkom Zadrom, priorom, p. Vjekoslavom Lasićem - rođenim bratom, drugom subraćom iz oba zagrebačka samostana, fra Antom Orečem, predstavnikom hercegovački fratara iz Dubrave, uz asistenciju dominikanskih bogoslova te okupljeni puk, proslavio je Zlatni jubilej misništva.

 

Prije početka misnog slavlja, domaćin i prior tamošnjeg samostana pozdravio je slavljenika i okupljene posjetivši kako se svake godine uoči blagdan sv. Antuna, u ovoj crkvi okupljaju vjernici koji svoje podrijetlo vuku iz Uzarića pokraj Širokog Brijega, a žive u Zagrebu. Stoga je ovogodišnje okupljanje u znaku inicijatora redovitih godišnjih susreta - slavljenika p. Hrvoja koji i sam potječe iz hercegovačkog mjesta znamenitih ljudi.

 

Euharistijsko slavlje je predvodio svečar, a prigodnu propovijed izrekao prior koji je uvodno podsjetio da je Hrvoje rođen 16. 1. 1942. a zatim i na njegov dominikanski - redovnički put koji je počeo odlaskom u sjemenište na poticaj majke Ane. Naime, kad je u Uzariće došao sad već pokojni dominikanac Kerubin Mekjavić kako bi pozvao tamošnje mladiće u Dominikanski red, Hrvoje nije bio u kući. No, majka mu je poslije rekla da je svejedno primljen u dominikansko sjemenište.

 

Prva četiri razreda osnovne škole Hrvoje je završio u Uzarićima, a druga četiri u Širokom Brijegu 1958. godine. Srednju je školu završio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziju u Bolu na Braču godine 1962. Nakon odsluženja vojnoga roka u Zagrebu je 1964. položio jednostavne zavjete, a tri godine poslije, 1967., svečane, doživotne zavjete, rekao je prior i njegov kolega iz gimnazijskih dana.

 

Godine 1968. poslan je na dovršenje filozofsko-teološkoga studija, a 1969. zaređen je za svećenika u Švicarskoj u Fribourgu. Na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Fribourgu godine 1970. godine magistrirao, a godine 1977. na istom je sveučilištu uspješno obranio doktorski rad: „Filozofski i teološki aspekti u raspravi R. Garrigou-Lagrangea – Mauricea Blondela o problemu istine“.

 

U Fribourgu je akademske godine 1975./76. radio kao asistent, a od 1981. do umirovljenja 2009. predavao je filozofiju na Filozofsko-teološkom institutu i na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Objavio je i uredio više knjiga, znanstvenih publikacija te autor je brojnih članaka.

 

Propovjednik i više mandatni provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Marinko još je podsjetio na slavljenikove brojne službe u Provinciji. Bio je odgojitelj sjemeništaraca i studenata u više navrata, zamjenik provincijala, definitor, regens, provincijski i samostanski vijećnik, bibliotekar, voditelj duhovne obnove u župama, duhovnik i ispovjednik redovnica, studenata, voditelj duhovnih vježbi redovnica, studenata...

 

Prisjetio se i zanimljivih zajedničkih događaja. Završavajući, p. Zadro je rekao da je Hrvoje bio i ostao dobar čovjek te mu zaželio da ga Duh Sveti vodi i nadahnjuje dalje kroz život. P. Hrvoje živi u dominikanskom samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu.

 

Liturgijsko pjevanje animirali su dominikanski studenti.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault