joomla social media module

2019 06 06 oltari

 

Crkva Sv. Jeronima sagrađena je kao jednobrodna građevina s produženom, poligonalnom, trostrano zaključenom apsidom i križno-rebrastim svodom svetišta koji je srušen prilikom postavljanja glavnog oltara 1744. godine.

 

Osnovna tlocrtna pozicija je izvorna i pripada vremenu gradnje kompleksa početkom XIV. stoljeća, a najveće su izmjene nastale u unutrašnjosti i na pročelju crkve sredinom XVIII. stoljeća kada je barokizirana.

 

Izvorno drveno krovište je srušeno, najvjerojatnije, prilikom barokizacije sklopa 1768. godine, nakon čega je napravljen današnji svod. Najradikalnije je promjene crkva doživjela 1768. godine kada je, između ostalog, produžena na zapadnoj strani za petnaest venecijanskih stopa i pritom dobila novo barokno pročelje.

 

U crkvi se nalazi pet mramornih baroknih oltara na čijim su stranama mramorni kipovi augustinskih svetaca te su po mišljenju Luigija Torcolettija svi nastali prije proširenja crkve uz pomoć donacija bogatih riječkih obitelji.

 

Glavni oltar posvećen je titularu crkve sv. Jeronimu. Podignut je donacijom imućnog riječkog građanina Giuseppea Minollija 24. kolovoza 1744. godine.

 

Dva oltara na krajevima trijumfalnog luka posvećeni su sv. Ani, izvorno sv. Moniki i Gospi od Ružarija. Na perimetralnim zidovima nalaze se oltari sv. Nikole Tolentinskog i Gospe od Dobrog Savjeta.

 

 

0
0
0
s2sdefault