joomla social media module

2019 05 02 N

 

U ranim jutarnjim satima, na spomendan sv. Josipa Radnika (1. svibnja), iz Zagreba je vlakom krenula skupina ljubitelja prirode prema Zidanom mostu, malenom naselju u istočnoj Sloveniji, koje se smjestilo na ušću rijeke Savinje u Savu.

 

Po dolasku u Zidani most, fr. Domagoju Augustinu, fr. Mislavu i župljankama Kraljice sv. krunice, Ivni, Ceciliji i Katarini, pridružila se s. Felicitas, dominikanka misionarka koja trenutačno živi u samostanu u Petrovču (SLO).

 

Konačni cilj našeg putovanja bio je Kopitnik, brdski vrhunac od 910 m, koji se nalazi sjeverno od Zidanog mosta, u Zasavsko-Posavskom gorju u pokrajini Dolenjska.

Poslije doručka na željezničkoj stanici, krenuli smo uz rijeku Savinju prema našem cilju.

 

Nakon otprilike 500 m skrenuli smo u šumu i započeli uspon koji je bio razmjerno jednostavan, iako je bilo strmih dijelova koji su zahtijevali veliki napor i pojačani oprez. Na putu do Kopitnika prošli smo kroz zaseok Širje gdje se pruža prekrasan pogled na planinu Visoko Kozje.

 

Prošavši nekoliko zelenih proplanaka stigli smo do planinarskog doma podno Kopitnika. Okrijepili smo se pićem i hranom, a zatim smo krenuli prema samom vrhu. Trebalo je svladati nekoliko oštrih stjenovitih dijelova, ali poslije svega naš se trud isplatio - s Kopitnika se otvorio veličanstven pogled na Zasavje. Neko vrijeme zadržali smo se na vrhu, zajedno smo izmolili krunicu, a zatim krenuli natrag prema Zidanom mostu.

 

Prema nekim podacima, duljina uspona na Kopitnik iz Zidanog mosta iznosi 6.19 km, uz visinsku razliku od 709 m. Da bi smo to svladali trebalo nam je više od 3 sata laganog hoda. Povratak je bio nešto brži zato što je trebalo uhvatiti vlak za Zagreb.

 

U sjećanju će nam ostati mnoštvo lijepih trenutaka - topao dan i sunčano vrijeme, bogatstvo flore i faune, zajedničko druženje i molitva, susreti s lokalnim stanovništvom itd. Bila je to prilika da se odmaknemo od svakodnevnih obveza, da se saberemo i skupimo duhovne snage za nove izazove. Bogu hvala i do sljedećeg susreta!

 

0
0
0
s2sdefault