joomla social media module

2019 04 08 naslovna

 

U crkvi sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića ovu nedjelju su blagoslovljena dva nova zvona koja je, zahvaljujući brojnim donacijama, nabavio samostan sv. Dominika u Trogiru.

 

Inicijativa je potaknuta u cilju skorašnje proslave sedamstote obljetnice smrti prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, a trenutno se u tu svrhu obnavlja i crkva.

Zvona je blagoslovio starješina samostana fr. Petar Galić OP, koji je i predvodio euharistijsko slavlje pod kojim je obavljen blagoslov. Koncelebrirao mu je fr. Matijas Farkaš.

 

Tom prilikom je predslavitelj misnog slavlja podsjetio na činjenicu kako su kroz povijest na zvoniku bila četiri zvona, ali za vrijeme Prvog svjetskog rata ostalo je samo jedno koje datira iz 1667. godine i kao takvo jedno je od najstarijih aktivnih zvona u Trogiru, a sigurno i šire.

 

Blagoslov ova dva zvona poziv je na novost jer svaki put kad zvono zvoni poziva nas da mijenjamo svoje tmurne misli i da ih zamijenimo Božjim opraštajućim i rasterećujućim zvukom, Božjim glasom koji nas obnavlja i oživljuje.

 

Na velikom zvonu piše „Dičnim sinovima roda hrvatskoga“ što se odnosi na blaženog Kažotića i blaženog Stepinca. Oni su osobe novosti jer su upućivali nekada, a upućuju i danas na Boga, pozivajući nas na život u novosti, život rasterećen od grijeha, poručio je propovjednik.

 

Dominikanci su 1929. godine kupili još jedno novo zvono u drevnoj talijanskoj ljevaonici zvona Fonderia De Poli u kojoj su nastala i ova nova dva zvona te će se uskoro sa zvonika ćuti zvon čak četiri zvona za čiju je montažu i instalaciju zadužena tvrtka Bunbal iz Kaštel Kambelovca.

 

Podsjetimo kako je veće zvono posvećeno bl. Augustinu Kažotiću i bl. Alojziju Stepincu dok je manje posvećeno bl. Ozani Kotorskoj i sv. Katarini Sijenskoj.

Fr. Petar je, na kraju misnog slavlja kojeg je pjesmom uzveličao crkveni zbor pod vodstvom Katarine Ičić, zahvalio svima koji su svojim prilozima pomogli da sa zvonika crkve odjekuje zvon četiri zvona koja će svojim zvukom širiti molitvu i blagoslov nad Trogirom, baš onako kako je to bilo u davna vremena.

 

 

Tekst: Ivana Rinčić

Foto: Samostan sv. Dominika i Ivana Rinčić

0
0
0
s2sdefault