joomla social media module

2019 04 04 zvona

 

Sa zvonika crkve sv. Dominika zvonit će još dva zvona

 

 

Uskoro će sa zvonika crkve sv. Dominika zvoniti četiri zvona, umjesto dosadašnja dva. Naime, zahvaljujući brojnim donacijama samostan sv. Dominika nabavio je dva nova zvona koja su stigla u srijedu, a izlivena su u poznatoj talijanskoj ljevaonici zvona Fonderia De Poli osnovanoj davne 1453. godine.

 

Poslove demontaže stare konstrukcije i montaže nove te instalacije novih zvona obavlja tvrtka Bunbal iz Kaštel Kambelovca. Blagoslov novih zvona bit će u nedjelju, 7. travnja pod misom u 9 sati. Poznato je da su kroz povijest na zvoniku bila četiri zvona, ali početkom prvog svjetskog rata, za vrijeme Austro-Ugarske skinuta su tri te je ostalo samo jedno koje datira iz 1667. godine i kao takvo jedno je od najstarijih aktivnih zvona u gradu Trogiru.

 

Dominikanci su 1929. godine kupili još jedno novo zvono u spomenutoj talijanskoj ljevaonici zvona Fonderia De Poli. Jedno od dva nova zvona (veće ) posvećeno je bl. Augustinu Kažotiću i bl. Alojziju Stepincu dok je drugo (manje) posvećeno bl. Ozani Kotorskoj i sv. Katarini Sijenskoj. Obnova crkve i nabavka novih zvona uvertira su za proslavu sedamstote obljetnice smrti prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

 

0
0
0
s2sdefault