joomla social media module

2019 01 04 bogo

Slijediti zvijezdu njegovu


UVOD

 

"Dosta je da manjka jedna zvijezda da se karavana izgubi", kaže jedna arapska izreka. Zvijezda bez koje se svi gube je ona zvijezda koja upućuje na djetešce u Betlehemu. Nju su slijedili kraljevi s istoka i oni su došli do cilja.
Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti. (Mt 2, 2b)

 

Oni i nas danas pozivaju da učinimo isto, da slijedimo njihov primjer. Jer oni koji slijede zvijezdu njegovu ispunjaju se pouzdanjem i radošću i dolaze do cilja. Oni pak koji slijede neke druge zvijezde ili koji upućuju na sebe postaju na kraju bijesni i ubojiti poput Heroda.

 

SLIJEDITI ZVIJEZDU NJEGOVU!

Mudraci su slijedili zvijezdu i došli do otkrića Boga u jaslicama. Pitamo se kako su u tome uspjeli? Lijepo nam je naglašeno – SLIJEDILI

 

SU ZVIJEZDU NJEGOVU.

 

Nisu dakle slijedili bilo koju zvijezdu, nego zvijezdu njegovu. Koja je to zvijezda? To je ona zvijezda koja nas upućuje na pravoga Boga.
Postoje zvijezde lažnoga sjaja, koje su već odavno ugašene(mrtve), zvijezde bljeskalice i zvijezde padalice. Nije dakle svejedno u koju se zagledavamo i koju zvijezdu slijedimo.

 

U svijetu u kojem živimo postoje glazbene zvijezde, filmske zvijezde, sportske zvijezde, zvijezde u liku nekog bogataša, moćnika, političara, iscjelitelja i sl. I ljudi masovno slijede takve zvijezde.

 

Međutim, sve su to zvijezde koje žele da se njima divimo, da njih slijedimo, da njih obožavamo, da se njima klanjamo.
Redovito tko slijedi takve zvijezde nije došao do svog cilja.

 

Naprotiv, mnogi su se izgubili, razočarali, jer te zvijezde ne daju odgovor na smisao, a i same često završavaju bez smisla utopljene i ugašene u drogi, alkoholu, bludu, samoubojstvu, nasilju, ratovima. To se mnogima od njih dogodilo jer nisu tražili ni upućivali na onoga tko se rodio u Betlehemu.

 

Trojica kraljeva, Mudraci s istoka, slijedili su samo onu zvijezdu koja ih je upućivala na novorođenoga Kralja u kojem se sam Bog objavio i došao među nas.

 

Mudraci su dakle predstavnici svih onih koji slijede samo zvijezdu njegovu i koji slušaju samo one koji upućuju na njega, i koji se na daju zavesti i smesti Herodima današnjice, zvijezdama lažnog sjaja i njihovim ponudama (da njima dođu).

 

Oni su predstavnici onih koji odbijaju sve takve herodovske ponude, i kad su one posebno primamljive i neodoljive („kad ga nađete dođite mi javiti pa da i ja idem pokloniti mu se“ (vidi Mt 2, 8) – a cilj je ove ponude bio da poništi svako iskreno poklonstvo i štovanje pravoga Boga u srcu čovjeka.).

 

Jer se nisu dali zavesti tim ponudama, njima je sjaj zvijezde njegove bivao još jači, kao i radost Kristova u njima s blizinom njegovom.
Što smo odlučniji u praćenju zvijezde njegove to nam je i blizina njegova sve veća. Slijedimo i mi zvijezdu njegovu i doći ćemo u Betlehem: ispravno raspoloženi za pravo bogoštovlje.

PUT (ŽIVOTA) NAKON POKLONSTVA SE MIJENJA --- POĐIMO I MI POKLONITI SE!

 

Tri mudraca u stvari predstavljaju univerzalnost poruke spasenja namijenjene svima... U njima Crkva promatra predstavnike poganskih naroda koji dolaze pokloniti se novorođenom Kralju, i tako ga ispovijedaju (priznaju svojim Gospodarom).

 

Zato se njihov put nakon poklonstva mijenja, jer došli su jednim putem a vratili su se drugim; došli su tražeći a vratili su se našavši. Jer SVAKI ČOVJEK KOJI JE NAŠAO PUT HODA DRUGAČIJE OD ONOGA KOJI GA JOŠ TRAŽI...

 

Kraljevi koji s istoka dolaze sljedeći zvijezdu pronalaze mlado Sunce s visine, i tako i nas, koji ćemo poslije doći, usmjeravaju.
Njihov pronalazak potvrdio je sve znakove na njihovu putu, a mi imamo sigurnost onoga što su oni pronašli...

 

Kad su kraljevi došli u Jeruzalem raspitivali su se: „Gdje je taj novorođeni kralj židovski?“ Put traženja uz praćenje znakova uključuje pitanja (u povezanosti s ciljem puta).

 

Njihovo pitanje u samom centru židovstva zapravo je otkriće (proglas) svima ove važne vijesti. Svi su naime mogli vidjeti njegovu zvijezdu, ali nisu svi bili tražitelji Kralja do kojega se može doći samo s poniznom namjerom i stavom poklonstva. Zato kraljevi i kažu: „Vidjeli smo njegovu zvijezdu, pa smo mu se došli pokloniti.“

 

Slijediti njegovu zvijezdu, (vidjeti i prepoznati) njegove znakove i pronaći njegovo mjesto, mogu dakle samo oni koji imaju ispravno raspoloženje.

 

Kraljevi su istina donijeli poklone (darove), ali najveći dar kralju u prijestolju jaslica bilo je njihovo POKLONSTVENO SRCE... Pri svemu tome oni sami su zapravo primili najveći dar, otkriće Boga, Bogoobjavu...

 

A što se tiče nas, pak i njihovo srce i njihovi darovi upućuju nas na to o kome je to riječ u tim jaslicama. Zlato se donosilo kralju, tamjan se prinosio Bogu, a smirna upućuje na žrtvu jer se koristila kod pripreme tijela za ukop...

 

U ovome djetetu nalazi se sve troje: i Kralj, i Bog, i čovjek (koji će biti žrtveno janje). Bog se objavio i nama, dođite poklonimo se!

 

Petar Galić, OP

 

 

0
0
0
s2sdefault