joomla social media module

2018 12 08 blazenik

 

Dominikanac Pierre Claverie proglašen blaženim

 

 

U subotu 8. prosinca kardinal Giovanni Angelo Becciu, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih i posebni izaslanik pape Franje na Euharistijskom slavlju koje je predvodio u Svetištu Naše Gospe od svetoga Križa u Oranu (Alžir), proglasio je blaženim dominikanca i oranskog biskupa Pierrea Claveriea i osamnaest drugih redovnika i redovnica ubijenih u Alžiru tijekom građanskoga rata između 1991. i 2002. godine.

 

Pierre Claverie rođen je 8. svibnja 1938. u Bab El Ouedu u Alžiru. U dominikanski novicijat u Lilleu ušao je 1958., a za svećenika je zaređen 1965. godine. Od 1967. pastoralno djeluje u Alžiru. Osobito se posvetio dijalogu s islamom i arapskom kulturom. Za biskupa Orana imenovan je i zaređen 1981. godine.

 

Ubijen je bombom postavljenom na ulazu u biskupsku palaču Orana 1. kolovoza 1996. Dvije godine kasnije sedam je osoba osuđeno na smrt zbog ovog zlodjela, a Crkva u Alžiru tražila je da im se kazna promijeni u zatvorsku. 

 

Povodom ove beatifikacije fr. Gianni Festa, generalni postulator Reda, za službene web-stranice Reda napisao je „Beatifikacija Pierrea Claveriea (8. prosinca 2018.) i njegov ulazak u Sanktoral Reda propovjednika (prema posljednjim statistikama, Sanktoral Reda propovjednika sastoji se od 83 sveca, 287 blaženika, 25 časnih slugu Božjih i 119 slugu Božjih) vraća nas slici svetosti kako je bila zamišljena i promicana od hijerarhije Reda od njegovih početaka (mislim na kanonizaciju Sv. Dominika iz Caleruege 1234. godine).

 

Ovaj se model svetosti izražava u trojstvu: propovjednik/učitelj, djevac redovnik i mučenik. Prvi moderni svetac kojemu su pripisane spomenute tri aureole je dominikanac Sv. Petar Mučenik iz Verone; ali prema hagiografiji i prvotnoj liturgiji Reda, Sv. Dominik je također nagrađen, ne s tri, nego s dvije aureole: djevičanskom i učiteljskom/propovjedničkom.

 

Međutim, ne manjka ni aluzija na Dominikovo «mučeništvo»: kao što je, na primjer, više puta u hagiografskim tekstovima spomenuta njegova želja za mučeništvom ili opasnost da bude ubijen od strane katara tijekom svojih propovjedničkih putovanja. Konačno, Sv. Katarina Sijenska u liturgiji se slavi s trostrukom krunom propovjednika/učitelja, djevice i mučenice.

 

Ovaj povijesno-hagiografski okvir važan je zato što nam pomaže bolje razumjeti ono što bismo mogli nazvati „apostolskim modelom dominikanske svetosti“, koji podsjeća na prve svece koje je Red predložio za za pobožnost i nasljedovanje braći i sestrama u skladu s trojstvom propovjednik/učitelj, djevac/djevica, mučenik (Dominik, Petar Mučenik, Toma Akvinski i Katarina Sijenska).

 

Stoga na početku trećeg tisućljeća lik blaženog Pierrea Claveriea nije samo nastavio povorku onih čija je svetost službeno priznata, nego je u svojoj punini i dubini iznova predložio identitet dominikanske karizme.

 

Ovaj se identitet može definirati na sljedeći način: osoba posvećena u redovničkom životu, pozvana u službu propovijedanja posredstvom studija i zajedničkog života, posvećena služenju Crkvi i čovječanstvu kao svećenik i biskup, kao stvaratelj izvorne i inovativne «teologije susreta s drugima», do cjelovitog sebedarja posvjedočenog mučeništvom.

 

Svetost nije iznašašće do kojeg se došlo za stolom, nikada nije planirana, nego je cjelovita otvorenost Božjoj volji, koja svakodnevno stvara novi put u susretu s različitim životnim stvarnostima“.

 

Nadamo se da će beatifikacija alžirskih mučenika donijeti Crkvi novi polet te biti progonjenim kršćanima ohrabrenje, a svima poziv na izgradnju mira.

 

0
0
0
s2sdefault