joomla social media module

2018 12 03 i i naslovna

 

Predstavljen časopis mladih dominikanaca „Izazov istine“

 

 

Na prvu nedjelju Došašća, mladi su dominikanci u trogirskoj crkvi svetog Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića predstavili svoje glasilo „Izazov istine“.

 

Nakon večernje svete mise koju je predvodio don Jenko Bulić, a pjesmom animirao VIS Sv. Križ, o glasilu su govorili don Jenko Bulić, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Splitu i glavni urednik časopisa fr. Josip Dolić.

 

Dobrodošlicu njima, kao i mladim bogoslovima te svim nazočnim Trogiranima, u ime domaćina poželio je starješina samostana fr. Petar Galić,OP. -Današnja promocija dva broja časopisa Izazov istine „Vjera/ religija u svakodnevnom životu“ i „Važnost riječi“ povezana je s njihovim sadržajem.

 

Riječ otkriva čin vjere u čovjeku, jer se prikazuje u što vjeruje i čemu se nada, tj. vidi se njegovo usmjerenje prema stvarnosti i istini. Podrazumijeva se da ta povezanost predstavlja izazov, ali da tako čovjek dobiva svoje ispunjenje, tajnu i dar vjere.

 

Ova dva broja analiziraju to usmjerenje prema istini i stvarnosti iz raznih perspektiva i pokazuju raznolikost i veličinu ljudskoga života, istaknuo je urednik fr.Josip Dolić.

 

U uvodnom govoru, don Jenko je kazao: „Čast mi je i zadovoljstvo u ovom radosnom vremenu Došašća predstaviti najbitniju stvarnost koja proizlazi iz Radosne vijesti, utjelovljene Riječi Božje, a to je krepost istine koja je i naslov i izazov i tema ne samo ovog glasila nego čitavog našeg života i poslanja svakog Kršćanina.

 

Ova nam glasila otkrivaju ljepotu istine u izazovima vremena u kojima crkva i svijet oblikuju svoj identitet, jer istina nema cijenu, sve prolazi samo istina ostaje. Istina pisana velikim slovom je Isus Krist i jedino će nas njegova istina osloboditi. Na putu do te slobode pomoći će nam i odličan sadržaj ova dva broja Izazova istine .

 

Već na početku nailazimo na vrednovanje dobre veze između dominikanaca i Božje riječi. U devalvaciji riječi kad šutnja najviše govori dobivamo pomoć na pitanje što je riječ i koliko je ona pokretačka snaga u dominikanskoj karizmi, stavovima , vrijednosti, prostodušnosti i otvorenosti“.

 

Osvrnuvši se na sadržaj oba broja don Jenko je Trogiranima posebno predstavio članak o blago preminuloj braći dominikancima, posebno fr. Veselku Begiću koji je od 1980. godine do smrti djelovao u Trogiru, čuvao samostan, obnavljao ga, prezentirao kulturna dobra, njegovao različite oblike pobožnosti, rekao je don Jenko i prisjetio se iskrene suradnje s fr. Veselkom kada je on kao kapelan bio na službi u Trogiru.

 

Vjerujem da je fr. Veselko u toj svojoj posebnosti duboko ušao u identitet ovoga grada i da ga se s radošću sjećamo. Dragi čitatelji, neka vam i ovi brojevi pomognu na putu rasta i sazrijevanja u istini kojoj je identitet Riječ Božja.

 

Raduje nas što Izazov istine upravo proizlazi iz Svetog pisma, a to je Isus Krist, utjelovljena Riječ Božja. Čestitavši bogoslovima na izdavanju glasila, nazočnima je poručio: „Neka vam ovo bude adventsko štivo u kojoj će vas Božićna istina do kraja osloboditi“. U sklopu programa mladi su bogoslovi izveli nekoliko prigodnih pjesama.

 

 

Tekst:Ivana Rinčić

Foto:Ivan Marjanica

 

0
0
0
s2sdefault