• Propovjednici Istine – dokumentarni film (nastavak 1/12)

  • 1
  • Osam stoljeća dominikanaca na hrvatskim prostorima – 1/12

  • 1

joomla social media module

2018 10 31 sv sveti

 

Koga danas častimo?

 

 

Danas častimo velikane naše vjere, častimo one koji su nam u svemu pravi uzor i inspiracija. Njihov život nastavlja igrati važnu ulogu za nas koji smo još uvijek članovi putujuće Crkve.

 

ONI SU ŠAMPIONI VJERE --- UŠLI SU U KUĆU SLAVNIH! ...

...jer su u zemaljskim natjecanjima i borbama osvojili na kraju vijenac slave. Tako su oni sada članovi Crkve slavne.

 

Oni su zaista ušli u kuću slavnih, i to mora biti težnja svakoga od nas koji se nazivamo Kristovima..

Kako se osvaja ta nebeska kuća slavnih? Onako kako je rekla Sv.Mala Terezija, naime da se Nebo osvaja čineći dobro na zemlji, te da se ona želi tako potrošiti.

 

Sveti na Nebu su u punom jedinstvu s Bogom i međusobno čine zajedništvo svetih. S druge strane, oni su jako zainteresirani i jako „zabrinuti“ za naše spasenje, te su u tom smislu jako aktivni i angažirani oko toga. Moglo bi se reći, vrše tu važnu zadaću naših zagovornika.

 

Bog je na neki način, što na potvrđuje i Biblija, posebno „slab“ na zagovorne molitve svojih svetih. U tome naravno na poseban način prednjači Blažena Djevica Marija, koja je i predvodnica nebesnika u tome. I same naše osobne molitve su jako olakšane i njihov put do Boga je „ubrzan“ kad koristimo tu privilegiju svetih.

 

Tako je primjerice bilo u Kani Galilejskoj. Najprije su došli do Marije, majke Gospodinove, i rekli joj kako im je ponestalo vina, a onda se ona pobrinula da bi njen Sin intervenirao, i on je tako učinio svoje prvo čudo.

 

Nešto dakle slično događa se i s našim molitvama kad koristimo ta NEBESKA POZNANSTVA, jer ako su nam ona zemaljska učinkovita, kudikamo su učinkovitija ona nebeska.

 

Sveci zagovaraju za nas s posebnom učinkovitošću i iz toga razloga jer su oni već u jedinstvu s Bogom, u nebeskoj su slavi gdje motre Boga licem u lice.

 

Iskoristimo što više i što češće tu priliku danu nam u njima, pa sljedeći i što više njihov primjer i mi osvojimo Nebo...

Neka nas u tome podupre njihov zagovor. Svi sveci i svetice Božje molite za nas: Amen!

 

Petar Galić, OP

 

0
0
0
s2sdefault