joomla social media module

2018 09 26 klek naslovna

 

Svojim oblikom – podsjeća na čovjeka u ležećem položaju

 

Na jugu Gorskog kotara, u sjeveroistočnom dijelu Velike Kapele, iznad grada Ogulina, smjestio se Klek – planinski greben čiji su najviši vrhovi Veliki Klek (1181 m) i Klečica (1062 m).

 

Klek je pokriven bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, a u podnožju planine prostiru se široke livade. Zbog izuzetne geološke (niz speleoloških objekata) i biološke raznolikosti (alpska vegetacija, sisavci, ptice, leptiri) područje Kleka zaštićeno je od 1972. godine kao prirodni rezervat.

 

Klek je kolijevka hrvatskog planinarstva budući da je Klekova stijena bila prva škola hrvatskih alpinista i ovdje se rodila ideja o osnivanju Hrvatskog planinarskog društva. Na visini od točno 1000 m nalazi se planinarski dom koji je sagrađen 1958. godine. S Velikog Kleka se pruža prekrasan pogled prema Bjelolasici, Risnjaku, Ogulinu i jezeru Sabljaci, dok se za sunčanog vremena vide – Bogu hvala! :) – i Alpe.

 

Svojim oblikom – podsjeća na čovjeka u ležećem položaju sa skvrčenim nogama i uzdignutim stopalima – Klek raspaljuje ljudsku maštu, pa stoga nije čudno da od najstarijih vremena nadahnjuje brojne legende, a njegovoj čarobnoj privlačnosti nisu odoljeli ni književnici poput Augusta Šenoe, Ante Kovačića, A. G. Matoša i Ivane Brlić Mažuranić.

 

Ova mistična i zagonetna planina privukla je i dvojicu «smione braće» koja su kraj ljetnog odmora i početak jeseni odlučila obilježiti usponom na Klek. Izabrali smo srednje tešku stazu koja započinje na kraju sela Bjelsko. Uspon i silazak trajali su ukupno 6 sati, uz neizbježne stanke, prekrasne vizure i okrepu na vrhu Velikog Kleka.

 

Vrhunac je ravna površina obrasla travom i prošarana kamenjem. Na njemu je smješten telekomunikacijski toranj, dok se ispod kamene glavice pruža veličanstvena stijena visine 200 metara. Toranj nas je podsjetio da je vrijeme za povratak u civilizaciju, dok nas je pogled na nebesko plavetnilo i okolne prirodne fenomene učvrstio u odluci da u budućnosti ponovimo susret s neobičnim Klekom!

 

 

L. i D.

0
0
0
s2sdefault