joomla social media module

2018 09 16 naslovna

 

Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen u župi Klopče

 

Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen u nedjelju, 16. rujna u župi Klopče pokraj Zenice o kojoj duhovno-pastoralnu brigu četrdeset tri godine vode braća dominikanci.

 

Prije početka sv. Mise župnik p. Pero Jurič pozdravio je okupljeno mnoštvo, svećenike i predvoditelja slavlja p. Tomislava Kraljević, priora dominikanskog samostana u Dubrovniku.

 

Uz mnoštvo vjernika koji su se skupili iz zeničkih župa, u koncelebraciji su uz domaćeg župnika p. Pere sudjelovali vlč. Anto Dominiković – župnik u Crkvici, vlč. Vladimir Pranjić, župnik župe sv. Josipa u Zenici i vlč. Vlatko Rosić – ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici.

 

Uvodno propovjednik je rekao kako je križ simbol svih ljudskih patnji i boli te da nas kršćane križ prati od krštenja pa do grobnog humka.

 

Stoga nas današnji blagdan poziva da podignemo pogled jer je Bog po križu uzdigao i proslavio svoga Sina, a onda po Sinu i nas koji se zovemo njegovim imenom.

 

Čovjek je u konstantnoj opasnosti da poput Izraelskog naroda u pustinji mrmlja i optužuje Boga za svoje patnje jer krivo misli da nas Bog kažnjava zbog naših grijeha i pobune protiv Boga, istaknuo je fr. Tomislav i dodao: „Blagdan Uzvišenja sv. Križa današnjeg čovjeka koji je u strahu i neizvjesnosti poziva da obnovi povjerenje u Božju providnost, povjerenje u Krista koji je pobijedio smrt i Oca koji ga je uskrisio na spasenje sviju koji vjeruju.

 

I kad ne znamo i ne umijemo kako i što moliti dovoljno je da s povjerenjem pogledamo na Kristov križ i prihvatimo u svom životu ljubav kojom nas Krist obasiplje, onda ćemo otkrit da se duhovno jačamo i da Bog mijenja naš pogled na ono što živimo i jesmo.“

 

Završavajući homiliju, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku rekao je da slaveći "današnji blagdan" slavimo onoga koji je na njemu visio te da nam Bog preko križa daje znak svoje ljubavi i poziva nas na povjerenje. Nakon misnog slavlja pred crkvom je uslijedilo pučko veselje.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault