joomla social media module

2018 09 10 zavjeti dub

 

 

Braća Drago Ferencek i Mislav Peček položila prve zavjete

 

U samostanskoj crkvi Sv. Dominika u Dubrovniku, u nedjelju 9. rujna, tijekom jutarnje svete mise, na ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, fr. Slavka Sliškovića, braća Drago Ferencek i Mislav Peček položila su svoje prve redovničke zavjete na tri godine.

 

Zavjete su položili nakon godine novicijata koju su proveli pod vodstvom učitelja novaka fr. Nikole Leopolda Nosa te duhovnih vježbi koje su prije zavjeta imali u Bolu na Braču.

 

Nakon što su novaci pred zajednicom Crkve u prostraciji zatražili milosrđe Božje, uslijedila je homilija u kojoj je fr. Slavko Slišković naglasio da je "početak današnjeg obreda u dijalogu između vas i mene, a završit će vašim obećanjem poslušnosti u skladu s Pravilom sv. Augustina i Konstitucijama Reda propovjednika".

 

Provincijal je u propovijedi uputio braći snažnu poruku, nadahnut čitanjima iz proroka Izaije i Evanđeljem po Marku. Došlo je vrijeme Božje odmazde, gdje će "slijepi gledati, gluhi čuti, nijemi klicati, hromi trčati, zarobljeni biti slobodni..."

 

A Božja odmazda ne ponižava čovjeka niti mu se osvećuje, nego sve uzvisuje. Zato sveti Marko na kraju evanđelja potvrđuje ono što je Izaija najavio, i pokazuje nam da ono svoje ispunjenje nalazi u Isusu. Božje dobro koje je čovjek iskvario, Isus Krist obnavlja i označava početak novoga svijeta.

 

A mi nasljedovanjem Krista po uzoru na sv. Dominika sudjelujemo u toj obnovi i izgradnji svijeta.Na kraju homilije dotaknuo se i zavjeta poslušnosti, naglasivši da se tu ne radi o ropstvu nego slobodi za poslanje nasljedovanja Krista.

 

Istinska sloboda je različita od onoga da činimo što želimo, prava se sloboda ostvaruje unutar određenih pravila.

 

Nakon misnog slavlja prior Dubrovačkog samostana fr. Tomislav Kraljević zahvalio se provincijalu na predvođenju slavlja te pozvao sve vjernike u crkvi na zajedničko druženje u obiteljskom okruženju samostanske blagovaonice.

 

2018 09 10 01

 

2018 09 10 02

0
0
0
s2sdefault