joomla social media module

2018 09 05 srecko

 

U Trogiru završila konferencija 'The Human Brain & The Human Person'

 

Od 3. do 4. rujna u Trogiru je (Hotel Sv. Križ, Arbanija [Čiovo]) održana međunarodna znanstvena konferencija 'The Human Brain & The Human Person'.

 

Domaćin konferencije bila je Hrvatska dominikanska provincija, a okupila je predavače iz Hrvatske, Japana, Velike Britanije, Poljske, Južnoafričke republike, Danske  i Mađarske koji su promišljali o  poimanju osobe, kulture, neuroznanosti, bioetike, transhumanizma kao i na srodnim temama, a tematizirali su o poimanju identiteta, moralu, etici, shvaćanju ljepote, slobodne volje, savjesti i prava te razvoju njihovih odnosa s teologijom i filozofijom kao i napretkom psihologije, biologije, medicine, neuroznanosti i sl. 

 

Konferencija je započela pozdravnim govorom Andrewa Pinsenta, ravnatelja Ian Ramsey centra za znanost i religiju Sveučilišta u Oxfordu, a prvo predavanje o odnosu znanja i osobe u kasnoj antici održao je fr. Srećko Koralija, OP, koji je ujedno bio i jedan od četvorice glavnih (keynote) izlagača.

 

On je na temelju jezične i leksikografske analize izložio kompleksnost recepcije klasičnih grčkih pojmova 'osoba' i 'znanje' od strane teologije i filozofije. Naglasio je da je zapravo sve ovisi o shvaćanju sintakse, gramatike i filologije jer teorije koje ostale znanosti razvijaju na temelju čitanja klasičnih pojmova mogu opstati jedino ako su utemeljene na ispravnom shvaćanju sadržaja pojmova.

 

Pri tom naravno valja razlikovati i ne brkati tzv. izvorno kontekstualno značenje od recepcije teksta odn. pojma. Iako se radi o temi iz daleke povijesti, ona je zapravo ključna za shvaćanje modernog odnosa znanosti i religije, jer se posezanje za autoritetima iz prošlosti često događa u modernim raspravama u kojima se vrlo često dogodi napetost, upravo zbog nepoznavanja različitih razina shvaćanja pojmova i metode rada određene znanstvene discipline.

 
Drugi keynote predavač, Howard Robinson [CEU, Budapest], izlagao je o dualizmu i Aristotelovom poimanju hilemorfizma gdje je iznosio argumente u prilog korisnosti Aristotelovog poimanja uma za modernu znanost.
 
Treći keynote predavač, Andrew Pinsent [IRC, Oxford], govorio je o aktualnosti govora o duhovnom smislu Svetog Pisma i njegovom odnosu s ostalim metodama čitanja Biblije i znanosti. Četvrti keynote predavač, Daniel Came [University of Lincoln], govorio je o mogućnostima i granicama argumenata kognitivne znanosti koja preispituje utemeljenost religijskih vjerovanja.
 
Uz glavne predavače, svoja izlaganja održalo je još desetak istraživača. Svi sažeci predavanja mogu se pronaći u knjižici koju smo objavili na dominikanci.hr
 
0
0
0
s2sdefault