joomla social media module

2018 08 18 srecko

 

Odjeci slušateljstva u starim židovskim i kršćanskim tekstovima

 

U petak, 17. kolovoza na sveučilištu u Londonu (Heythrop college) održana je znanstvena konferencija 'Odjeci slušateljstva u starim židovskim i kršćanskim tekstovima' [Echoes of Audience in Ancient Jewish and Christian Texts].

 

Među predavačima konferencije bio je i fr. Srećko Koralija koji je govorio o tome što međuodnosi različitih rukopisa govore o kontekstu autora i slušateljstva s obzirom na stil i žanr pisanja.

 

Tema konferencije je značajna za mnoge discipline koje proučavaju bilo koji aspekt povijesti. Svi koji se bave nekim prošlim događajima su zapravo povjesničari jer trebaju donositi zaključke ne samo o datumima, godinama i događajima, već o motivima, razlozima, društvenim slojevima, razvoju knjižnica, odnosima među ljudima, ciljanom i ne ciljanom slušateljstvu, autorima odn. skupini autora nekog teksta i sl.

 

Jedna od temeljnih zadaća povjesničara je zaključivanje o onome što tekst implicira o svom vlastitom kontekstu. U to spada govor o žanru teksta, stilu, jezičnom registru, retorici i sl. Mnogi tekstovi ponavljajuće "mijenjaju" svoje slušateljstvo što onda često direktno utječe na zaključivanje o prvotnom kontekstu slušateljstva i autora koji su nerijetko išli u nekom sasvim drugom smjeru.

 

Neke poruke o istom događaju ili ideji su pisane iz jedne, neke iz potpuno oprečne perspektive i sl. Zaključivanje o samom događaju odn. ideji u tekstu prvotno ovisi o tumačenju jezika i korištenih pojmova.

 

Nerijetko se događa da je netko recimo prije stoljeće ili dva preveo tekst koji nakon toga kao prijevod nije ozbiljno pregledavan, dok je isti utjecao na zaključke drugih disciplina koji se njime koriste.

 

Nadalje, mnogim povijesnim razdobljima je mnogo tekstova zapravo čitano naglas (tzv. 'privatno' privatno čitanje u nekim razdobljima povijesti nije ni postojalo), a usmena kultura je igrala značajnu ulogu u prenošenju poruka dok se neki tekst nije zapisao u neku verziju.

 

Svaki predavač konferencije će napisati prošireno poglavlje za knjigu koja će pod identičnim naslovom izići kroz dvije godine.

0
0
0
s2sdefault