joomla social media module

2018 08 16 trogir v g

 

Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo  

 

U crkvi sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića tradicionalno je blagdan Velike Gospe obilježen procesijom Gospinim kipom ulicama grada i rivom.

 

Kip Majke Božje u procesiji su nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, uz taktove Narodne glazbe Trogir, praćeni barjaktarima, svećenicima, članovima zbora te brojnim Gospinim štovateljima.

 

Svečano misno slavlje predvodio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić uz koncelebriranje fr. Matijasa Farkaša i asistiranje fr. Ante Kazotija.

 

U propovijedi je predslavitelj misnog slavlja naglasio kako nas Crkva na ovaj veliki blagdan poziva na razmišljanje i daje nam Blaženu Djevicu Mariju, dragulj uzdignut u nebesku slavu.

 

Podsjetio je na činjenicu da je nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio 1. studenog 1950. papa Pio XII. Time je istaknuo ono u što je Crkva od samog početka vjerovala, da je Gospa naša zagovornica i naša Majka.

 

Isus je uzašao na Nebo i on je svoju Majku uzdigao u nebesku slavu i postavio je kao Kraljicu, našu Majku, majku svih majki koja nam otvara put prema Kraljevstvu nebeskom i prema svome Sinu stalno nas pozivajući.

 

Isus je posebno slab na molbu Majke, a svi mi dobro znamo što znači kad majka nešto kaže. To nam ostaje u glavi, odjekuje cijeli život, kazao je propovjednik, prisjetivši se događaja na svadbi u Kani Galilejskoj, kada je On na molbu majke vodu pretvorio u vino.

 

Draga braćo i sestre, kad dođemo Gospi sa svojim problemima, manjkavostima, nedostacima, kad nam ljubavi nedostaje, kad smo u strahu i brigama, ona nas zagovara kod Isusa.

 

I apostoli su trčali Gospi i zahvaljujući njoj zadržali se na okupu. Ona uvijek sluša naše potrebe i zauzima se za nas kod svog sina. Zato utječimo se Gospi jer njezin je zagovor jako moćan, zaključio je u propovijedi fr. Petar Galić.

 

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u svečanosti koju je pjesmom uzveličao Zbor blaženog Augustina Kažotića koji djeluje pri samostanskoj crkvi.

 

 

Ivana Rinčić 

 

0
0
0
s2sdefault