joomla social media module

2018 08 09 k naslovna

 

Slavlje svetkovine svetog Dominika u samostanu Kraljice svete krunice

 

U samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu svečano je proslavljena svetkovina svetog oca Dominika. U skladu s višestoljetnom tradicijom euharistijsko misno slavlje su predvodili braća franjevci.

 

Na početku misnog slavlja prior dominikanskog samostana fr. Zvonko Knežević je pozdravio osobito braću franjevce Zdravka Lazića, gvardijana, Krunoslava Kocijana, učitelja studenata i predvoditelja misnoga slavlja te dvojicu bogoslova.

 

U nadahnutoj propovijedi fra Krunoslav je naglasio da je sveti Dominik crpio snagu naročito na izvorima euharistije. Potom je predstavio, analizirao i komentirao izabrana biblijska čitanja istaknuvši kako su evanđelisti bili uvijek glasnici mira, radosti i sreće.

 

Svoj život možemo uvijek iznova vrednovati kroz naputke koje nam u svojim poslanicama donosi sveti Pavao. Poznato je da sveti Dominik osobito volio meditirati o poslanicama svetog Pavla kao i o Matejevom evanđelju.

 

U izabranom biblijskom odlomku navodi se kako je Isus Krist svoje učenike sudbinski povezao sa svijetom govoreći: „Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta.“

 

Sol ima svojstvo da čuva od pokvarenosti, ona služi kao vrhunski začin za jelo, a svjetlo je po naravi darežljivo i osvjetljava osobito u tminama života. Upravo tako je živio sveti Dominik de Guzman.

 

On je taj poziv ostvario tako što je rijetko govorio, osim s Bogom, tj. moleći ili pak drugima o Bogu, na što je poticao svoju braću i sestre.

 

Današnji propovjednik je u zaključku svoje propovijedi istaknuo potrebu da slijedimo svetog Dominika, da otvorimo srce za drugoga, da se poput njega čitavog života posvetimo u službi za drugoga.

 

Na koncu euharistijskog slavlja prior Zvonko Knežević je podsjetio na česti poziv u starom Zavjetu da se ne zaboravi. To je poziv da se ne zaboravimo zahvaliti Bogu na svakom danu, pa tako i na ovoj proslavi svetog oca Dominika. Tako je i on zahvalio Bogu, braći

franjevcima, zboru, bogoslovima i vjernom puku.

 

Fr. Mladen Matej Protić, OP

 

0
0
0
s2sdefault