joomla social media module

2018 08 08 trogir dominik naslovna

 

Trogirski dominikanci svečano proslavili svetkovinu utemeljitelja Reda

 

Svetkovina sv. Dominika svečano je danasa, 8. kolovoza proslavljena u crkvi sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru.

 

Slavlje je započelo ispred crkve dočekom braće franjevaca. Prema običaju franjevci predvode euharistijsko slavlje kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika, a dominikanci kod franjevaca za blagdan sv. Franje.

 

Izmijenili su riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće:  „Serafski otac Franjo i apostolski otac Dominik, oni nas poučiše zakon tvoj Gospodine!“ te se zajedno uputili prema oltaru.

 

Na početku koncelebriranog misnog slavlja, kojeg je predvodio fra Matija Matošević, župnik župe sv. Jakova na Čiovu, okupljene vjernike i svećenike trogirskog dekanata, uz dekana don Vinka Sanadera, pozdravio je starješina dominikanskog samostana na trogirskoj rivi fr. Petar Galić, OP.

 

Predstojnik franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na Čiovu fra Franjo Zelenika u propovijedi se osvrnuo na život svetog Dominika naglasivši kako je živio svetim životom i brzo proglašen svecem.

 

Kazao je kako je duga tradicija u kojoj na blagdan sv. Dominika franjevci predvode slavlje kod dominikanaca i obrnuto kad je blagdan sv. Franje. -Ova dva sveca veže ista gorljiva ljubav prema Kristu koju su svjedočili u krajnjem siromaštvu.

 

Lijepo bi bilo kada bi mi svi poput svetog Dominika živjeli i radili, slušali riječ Božju, po njoj živjeli, po njoj išli prema Nebu, kazao je fra Zelenika.

 

Proslavu blagdana pjesmom je uveličao Zbor blaženog Augustina Kažotića koji djeluje pri samostanu, a starješina fr. Petar Galić zahvalio je braći franjevcima i ostalim svećenicima, članovima zbora te svim vjernicima zaslužnim da se svetkovina sv.Dominika u Trogiru dostojno proslavi.

 

Ivana Rinčić  

 

0
0
0
s2sdefault