joomla social media module

2018 08 08 zavjeti naslovna

 

Svečane i jednostavne zavjete u Redu propovjednika položili su...

 

Uoči svetkovine sv. oca Dominika u utorak, 7. kolovoza tijekom euharistijskog slavlja koje je u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice na zagrebačkoj Koloniji predvodio fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, svečane zavjete u Redu propovjednika položili su fr. Reginald Biklić i fr. Josip Dolić, a jednostavne fr. Marin Golubović, fr. Josip Bernard Knez, fr. Karlo Alan Kevo, fr. Matej Trupina i fr. Ivan Babić.

 

Evanđeoski ulomak (Mt 14, 13-21), opisuje kako se Isus sažalio nad mnoštvom koje ga je došlo slušati u pusti kraj i bez hrane, te ih je čudesno nahranio umnoživši pet kruhova i dvije ribe. Sažaljenje u Svetom Pismu je rezerviran za Boga. Samo se on može istinski sažaliti u smislu potpunog suosjećanja do te mjere da čovjekove brige, patnje, tegobe i potrebe postanu njegove vlastite.

 

Ljudsko sažaljenje u sebi uvijek nosi dozu sebičnosti jer razmišljamo koliko ćemo truda, vremena, snage ili bilo čega drugoga morati uložiti ukoliko bi naše suosjećanje postalo djelatno. Zato Božje sažaljenje nije teorija, nego praksa, rekao je provincijal Slavko na početku prigodne propovijedi.

 

Evanđelisti Isusovim učenicima daju naziv apostoli tek kad su se vratili s puta na koji ih je Učitelj poslao po dvojicu propovijedati Radosnu vijest, podsjetio je propovjednik i istakao da su na povratku s ponosom prepričavali o tome kako su naučavali, ozdravljali i izgonili zloduhe. Činili su ono što je Isus činio. Postali su dionici njegova poslanja te su i sami postali poslanici. Tek u tom trenutku evanđelisti za njih počinju koristiti naziv apostoli.

 

Crkvena predaja svetoga Dominika naziva „apostolskim ocem“ koji je zaslužio jer je i sam živio po uzoru na Isusa Krista te poput apostola naučavao što je Isus naučavao i djelovao onako kako je on djelovao.

 

Tako je i nama ostavio putokaz kako nasljedovati Krista. Za više svetaca znamo kako je pojedina rečenica Svetoga Pisma bila glavna inspiracija njihova djelovanja rekao je Provincijal.

 

Neki su prodali sve što su imali i razdijelili siromasima, drugi su se obratili s pogrešnoga puta, treće je nadahnulo nešto drugo. Za svetoga Dominika nemamo takvo svjedočanstvo.

 

Ipak, znamo da je uvijek sa sobom nosio Matejevo evanđelje i Pavlove poslanice. Isusove riječi iz Matejeva evanđelja upućene učenicima „Dajte im vi jesti!“, najbolje opisuju svetoga Dominika. Bio je čovjek koji je znao prepoznati i utažiti glad svojih suvremenika.

 

Glad nije samo tjelesna, nego je simbol svega onoga što osobi nedostaje da bi bila sretna i zadovoljna. Čitav Dominikov život bio je odgovor na Isusovu zapovijed: „Dajte im vi jesti!“. Potonje su riječi upućene svima nama, a osobito vama draga braćo koja danas polažete svoje zavjete u Dominikovu redu.

 

Pozvani ste biti odgovor na glad svijeta za kruhom, smislom, istinom, mirom… Crkva je gladna istinskih navjestitelja Radosne vijesti koji neće biti najamnici, nego pravi Božji službenici. Red propovjednika i naša Provincija gladna je autentičnih Dominikovih nasljedovatelja koji će znati prepoznati glad svojih suvremenika i na nju odgovoriti apostolskim življenjem.

 

Danas stavljate svoje živote u službu toga poslanja. Nije mali dar dati godinu dana svoga života Bogu služeći bližnjima. To činite vi koji obnavljate zavjete. Dajete godinu dana svoga života.

 

Hvala vam! Još je više obećati da ćete tako živjeti sve do smrti. Isus poučava: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13). To je dar braće koja polažu doživotne zavjete.

 

Ulažete sve što imate! Bog s tim može učiniti čudo, naglasio je provincijal Slišković završivši homiliju riječima: „Vi danas stavljate pred Boga svoju slabost, donosite svoje siromaštvo darujući mu život kroz evanđeoske savjete, a on ih želi, može i hoće pretvoriti u sredstvo kojim se već ovdje na zemlji izgrađuje njegovo Kraljevstvo.

 

Zato vam danas poručuje da ne ostanete slijepi za glad svijeta i svojih suvremenika te apostolski živite vođeni njegovom riječju: „Dajte im vi jesti!“. Amen!“

 

Nakon homilije, braća su u provincijalove ruke i nad Knjigom konstitucija i naredbi Reda propovjednika, klečeći, glasno pročitala svoje zavjete Bogu i Redu, na veliku radost i oduševljenje prisutnih.

 

Poslije mise je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih zavjetovanika i provincijala, a nakon toga srdačno čestitanje svih uzvanika, župljana te braće i sestara koji su prisustvovali velikoj svečanosti.

 

FOTO ALBUM

 

Fr. Mladen Matej Protić, OP

 

0
0
0
s2sdefault