joomla social media module

2018 06 16 srecko

 

Fr. Srećko Koralija izlagao na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Sigtuni

 

U Sigtuni (Švedska) se od 12. do 15. lipnja održala međunarodna znanstvena konferencija 'The Future of Syriac studies & the Legacy of Sebastian P. Brock'.

 

Konferencija je održana u čast 80-tog rođendana britanskog profesora s Oxforda i akademika Sebastiana P. Brocka, najpoznatijeg i najuglednijeg stručnjaka za polje sirskih i semitskih studija, kao i dobitnika mnogih nagrada, odlikovanja i počasnih doktorata, koji je prilikom konferencije odlikovan švedskim ordenom svetog Ignacija.

 

Konferencija je okupila predavače svih generacija s mnogih uglednih sveučilišta uključujući Oxford, Cambridge, Yale, Princeton, Harvard, Jeruzalem, Rim, Tokyo.

 

Među predavačima konferencije bio je i fr. Srećko Koralija (Cambridge) koji je govorio o povijesnom razvoju sirskog (odn. aramejskog) jezika, te različitim metodama pisanja rječnika i gramatika kroz povijest te njihovom utjecaju na razvoj povijesne, filozofske i teološke misli.

 

Razgovaralo se također o budućnosti semitskih i sirskih studija te njihovoj velikoj važnosti za skoro sva područja društvenih i humanističkih znanosti. Radi se o području koje ne može ignorirati poznavanje mnogih jezika, kultura i religija kao što se ne može izolirati od ozbiljnog proučavanja orijentalistike, hebrejskih studija, klasične grčke kulture, židovstva, islama kao i kršćanstva u Aziji.

 

Sam Sebastian je primjer takve jedne interdisciplinarnosti. Doktorirao je na grčkom jeziku Septuaginte, a tijekom karijere je pisao o gotovo svim područjima teologije, povijesti, leksikografije, lingvistike i sl. Švedski grad Sigtuna izabran je zbog svojih povijesnih povezanosti s ljudima koji se bave sirskim jezikom, kao i zbog toga što se radi o najstarijem gradu i nekadašnjem centru švedskog kraljevstva. Predavanja će se tiskati u zborniku radova.

0
0
0
s2sdefault