joomla social media module

2018 06 11 bol naslovna

 

Dominikanski bogoslovi boravili u Bologni

 

 

U petak 8. lipnja u jutarnjim satima s učiteljem fr. Domagojem Augustinom Polanščakom krenuli smo k Bologni. Odredišna točka bio je  dominikanski samostan svetog oca Dominika u kojem smo boravili do nedjelje 10. lipnja.

 

Dva dana boravka, ali velikog upoznavanja i bogatstva za nas bogoslove, a pogotovo za one koji su prvi put posjetili Bolognu. Nakon devet sati vožnje želje su ispunjene jer dolaskom u samostan zatečena ljepota i bogatstvo donijeli su nam mir i odmor.

 

Po dolasku dočekao nas je brat dominikanac, koji nam je izrazio dobrodošlicu i pokazao sobe za boravak. Nakon kratkog predaha, uslijedila je večera i upoznavanje s tamošnjom braćom dominikancima. Poslije večere imali smo priliku upoznati Bolognu noću, njezine ulice ukrašene razno raznim umjetničkim povijesnim djelima.

 

 

U subotu, 9. lipnja u osvit zore, uputili smo se na vlak prema Firenci. Vožnjom od pola sata došli smo na odredište, koje nas je zasjenilo ljepotom i stilom samog grada. Cilj putovanja bio je nekadašnji dominikanski samostan sv. Marka u kojem se nalazi muzej i bogatstvo nekadašnjeg života naše subraće.

 

Vodič kroz samostan bio je učitelj koji nam je u par crtica rekao najvažnije o samostanu, muzeju i crkvi. U razgledavanju samostana, mogli smo se upoznati s djelima fr. Angelica, njegovim bogatim umjetninama. Upoznali smo djela naše subraće, koja su radila sve za dobrobit Crkve ali i naroda.

 

Pri povratku iz Firence, okrijepili smo se ručkom i odmorili za daljnje izazove. Popodne smo imali priliku upoznati detaljnije samostan ali i baziliku gdje se nalaze ovozemni ostatci našega utemeljitelja svetog Dominika. Potom smo slavili misu s vjernicima toga mjesta i samostana na talijanskom jeziku.

 

Odmah nakon mise molili smo večernju s braćom iz samostana i na kraju se u procesiji kroz crkvu uputili do Gospinog oltara gdje smo dobili blagoslov kao i do groba svetog Dominika.

 

U nedjelju 10. lipnja slavili smo sv. Misu koju je na grobu svetog oca Dominika predvodio učitelj fr. Domagoj. U kratkom nagovoru rekao je kako smo mi oni koji trebaju spremno slijediti stope svetog Dominika i biti svjesni svoga poziva, ali i propovjedničke spremnosti, koja nas danas sutra čeka. Kroz kreposti trebamo živjeti svoj poziv kao i sam otac Dominik.

 

Njegovim primjerom mi to trebamo biti, naglasio je fr. Domagoj u svojoj propovijedi. Po završetku svete Mise, jutarnju molitvu izmolili smo u sobi u kojoj je boravio sveti otac Dominik. Poslije molitve i doručka uputili smo prema kolodvoru i putu za Zagreb.

 

Fr. Josip Širić

 

 

0
0
0
s2sdefault