joomla social media module

2018 05 30 b naslovna

 

Novaci stigli u Dubrovnik

 

Rano ujutro napustili smo svetište Notre Dame de Laghet, gdje smo kao i na početku putovanja odspavali kod sestara benediktinki. Malo umorni, a ipak u iščekivanju onoga što je pred nama, uputili smo se na put prema jednom od najsvetijih i najznačajnijih mjesta za naš Red.

 

Točno u podne dospjeli smo u Bolognu – grad u kojemu je sveti Dominik djelovao, poučavao, živio i na kraju i umro. Sv. Dominik vodio je zajednicu braće u Bologni, te se također brinuo za odgoj novaka. Važnost Bologne jest i u tome što su se na Duhove 1220. i 1221. održala prva dva Opća zbora Reda propovjednika.

 

Braća su nas srdačno primila tako da smo poslije kraćeg razgledavanja crkve i klaustra konačno doživjeli to na što smo se cijelo putovanje pripremali.

 

Jedan od braće nas je poveo do kripte (sarkofaga) nikog drugog negoli našeg patrijarha svetog Dominika. Nakon kraćeg čekanja slavili smo misu na samome grobu! Sam osjećaj bio je neopisiv – perfektna akustika, barokna umjetnost, prekrasan sarkofag – a ništa ne može ni približiti to, što osjeća svaki dominikanac (bio on novak ili stari veteran "tisuću propovijedi") u blizini našeg Oca Dominika.

 

Nakon mise sreli smo simpatičnog brata suradnika, koji je već punih 22 godine sakristan! A baš je zbog toga bio odličan vodič. Ispričao nam je da su ga ljudi ispitivali što je to, što to znači, a njemu je bilo dosta da odgovara "ne znam" – pa je sve činjenice naučio! Tako da nas je poveo po samostanu, te ispričao povijest u takvim detaljima da sada znamo i koje cigle su iz koje godine.

 

Na kraju nas je poveo i u samu sobu svetog Dominika, koja je na žalost pod Napoleonom doživjela istu sudbinu kao i naš prelijepi dubrovački samostan. U njoj se nalazi izvorni prozorčić i malena zbirka artefakata, koji su ili pripadali svetom Dominiku ili su usko povezani s njime.

 

Tako da smo vidjeli Dominikov pojas, dio molitvenika, dio njegovog putničkog štapa, te čak i njegov nož! Tu se nalaze i pisma pape Honorija III i pape Grgura IX te dijelovi izvorne sobice, koje su arheolozi uspjeli pronaći; naime poslije Napoleona talijanska je vojska točno kroz njegovu sobu napravila hodnik gdje su prolazila kola i konji.

 

Poslije oproštaja od našeg simpatičnog vodiča konačno smo se uputili prema Dubrovniku. Čekala nas je stvarno naporna vožnja, ali hrabro smo je podnijeli! Oprostili smo se od našeg brata Josipa Dolića u Rijeci, te odradili posljednju etapu noćne vožnje hrabro i u ranim se jutarnjim satima vratili u Dubrovnik.

 

 

Novaci, OP

0
0
0
s2sdefault