joomla social media module

2018 05 28 naslovna V

 

Nastavak hodočašća dominikanskih novaka...

 

Poslije ranojutarnje mise kod sestara dominikanki u Fanjeaux-u uputili smo se prema sunčanome Toulouseu. Naš prior Tomislav nam je postavio pitanje: "Znate li zašto se Toulouse zove crveni grad?" To nam je postalo jasno odmah kad smo stigli – grad je izgrađen od crvene cigle.

 

Ostavili smo stvari u dominikanskom samostanu te se uputili Metroom da pogledamo prvu kuću u kojoj je Dominik s braćom živio, a koju su Redu darovala braća Seilhan. Grad je prepun zanimljivosti koje je trebalo pogledati.

 

Cijeli smo dan razgledavali crkve, muzeje, pa i sami grad, koji je arhitektonski biser. Osobit je dojam na nas ostavio nekadašnji dominikanski samostan koji se u puku zove i samostan Jakobinaca po sv. Jakovu, u čijoj se crkvi nalaze relikvije sv. Tome Akvinskoga. Glad i žeđ smo ugasili u restoranu zanimljivog imena: Meet the meat cantine (Upoznajte se s mesnom kantinom) – gdje smo objedovali jedan od najboljih obroka na putovanju.

 

Oko 16 sati vratili smo se u samostan braće dominikanaca koji se nalazi u predgrađu Rangueil – u studentskom kampusu. Prisustvovali smo pjevanoj večernjoj molitvi časoslova, a isto tako i povečerja koje je završilo s procesijom i Salve Reginom.

 

Iduće smo se jutro poslije molitve i druženja na doručku srdačno pozdravili s braćom i uputili prema Lourdesu. U Lourdesu nas je dočekalo oblačno vrijeme. Smjestili smo se kod sestara dominikanki od Prikazanja.

 

Odmah nakon mise u kapelici uputili smo se u pravcu svetišta, gdje nas je prior Tomislav poveo u razgled svih ključnih lokacija u Lourdesu. Vidjeli smo kuću/mlin Soubirou, gdje je Bernardica živjela svojih prvih 10 godina u sreći. Također smo vidjeli zatvor gdje se njena obitelj morala preseliti zbog siromaštva, gladi i industrijske revolucije.

 

Navečer, oko 20.30 uputili smo se na jedno iznimno iskustvo – procesiju sa svijećama. Teško je opisati nešto tako lijepo. Ispred svetišta teče rijeka ljudi koji nose upaljene svijeće i mole krunicu te pjevaju pjesme našoj Gospi. Mi smo bili u samome srcu događanja – odmah iza kipa Gospe u procesiji.

 

Tamo nas je naime smjestio mladi koordinator procesije s opaskom "Bit će veličanstveno!" Kraj procesije proveli smo sa svećenicima ispred same bazilike.

 

Idući smo dan misu slavili u kapelici u samoj kripti bazilike Bezgrešnog začeća, također jedno posebno iskustvo. Nakon mise imali smo slobodno vrijeme za osobnu pobožnost i šetnju te između ostalog:

 

- okupati se u vodi poznatog lurdskog izvora

- posjetiti lourdsku utvrdu i muzej Pirineja koji se u nalazi u samoj utvrdi

- razgledavati grad sa svojim brojnim uličicama i 270 hotela i apartmana

- proći ispred špilje ukazanja

- pobožnost puta križa

- klanjanje

- izgubiti se na povratku u kuću i kasniti 40 minuta na večeru

 

Jutro trećeg dana obilježili smo internacionalnom misom u bazilici sv. Pia X, te ostatak dana proveli u molitvi, šetnjama i druženju.

 

0
0
0
s2sdefault