joomla social media module

2018 05 22 novaci naslovna I

 

Hodočašće novaka putovima sv. Dominika

 

Na hodočašće smo krenuli iz Dubrovnika na svetkovinu Duhova u rano popodne. Među putnicima su dva novaka, Drago i Mislav, prior Tomislav te učitelj Nikola Leopold. U prolazu kroz Rijeku, priključio nam se i Josip Dolić, bogoslov iz Zagreba, te smo noćnom vožnjom krenuli putem Nice.

 

Vožnja preko Hrvatske i Slovenije minula je bez incidenata, a u Italiji nas je snašla prva poteškoća: naš vjerni, ali ipak istrošeni kombi nije htio upaliti. Srećom smo naišli na dobroga samaritanca (kamiondžiju Makedonca) koji nas je poučio trikovima paljenja auta nekonvencionalnim putem.

 

Rano ujutro dospjeli smo na naš prvi cilj: u podnožje brda na kojemu leži špilja sv. Marije Magdalene, u mjestu Saint Baume. Nakon polusatne šetnje kroz šumu, popeli smo se do špilje i malog dominikanskog samostana.

 

Onda smo se spustili i odvezli do Saint-Maximin-la-Saint-Baume, da posjetimo baziliku sv. Marije Magdalene. Tamo smo na naišli na obred ređenja svećenika i đakona po starom tridentskom obredu.

 

Bazilika i samostan pored nje nekoć su bili u posjedu dominikanaca do druge polovice 20. st. U bazilici se svima najviše svidio kor u kojemu su u drvu izrezbareni sveci Reda. Posebnost bazilike je što sadrži relikvije lubanje i komadića kože sv. Marije Magdalene, koja je suzaštitnica Red propovjednika, apostolica apostola kako ju je sv. Toma Akvinski nazvao.

 

Poslije obilnog ručka zaputili smo se prema marijanskom svetištu Notre Dame de Laghet u mjestu La Trinite. Stigli smo u 16 sati, u pravom trenutku da poslušamo sestre kako pjevaju večernju u kapeli. Poslije večere i ugodnog razgovora novaci i bogoslov prisustvovali su na pjevanom povečerju sa benediktinkama, i otišli na zasluženi počinak.

 

 

0
0
0
s2sdefault