joomla social media module

2018 05 21 m dokoza

 

Dominikanski studenti iz Fribourga na hodočašću...

 

U subotu 19. svibnja četvorica braće studenata iz dominikanskog samostana svetog Hijacinta u Fribourgu posjetili su benediktinski samostan Einsiedeln u centralnoj Švicarskoj (Kanton Schwyz).

 

Voditelj na ovom putu bio je učitelj studenata fr. Peter Spichtig. Benediktinci koji danas žive i rade u Einsiedelnu čuvari su švicarskog nacionalnog svetišta Naše Gospe od Pustinjaka (poznate još pod nazivom Crna Gospa - Schwarze Madonna).

 

Ovaj samostan, najveći u Švicarskoj, smješten je u jednom malom selu u Prealpama nedaleko od Zuricha, a poznat je po ljepoti liturgije i baroknoj arhitekturi. Pedesetak monaha koji danas žive u samostanu imaju različite službe: briga za brojne hodočasnike, poučavanje 350 učenika koji pohađaju samostansku gimnaziju i briga za lokalnu seosku župu kao i za neke župe u okolici.

 

Samostan je osnovan u 10. stoljeću, davne 934. na mjestu mučeništva sv. Meinharda (rođen oko 800. godine, a mučen 21. siječnja 861.) koji je bio benediktinski pustinjak.

 

U narednim stoljećima hodočasnički cilj bio je sve manje grob svetog mučenika, a sve više Gospa i Sveta Kapela čiji je oltar prema legendi, 14. rujna 948., posvetio sam Krist u čast svoje svete Majke. Kip Crne Gospe koji se danas časti u Svetoj Kapeli na ulazu u samostansku crkvu iz petnaestog je stoljeća.

 

Svake godine oko milijun hodočasnika posjeti ovo svetište, a tom broju pridružili su se i mladi dominikanci koje je, po dolasku u svetište i nakon kratke molitve pred likom Gospe od Pustinjaka, dočekao jedan od monaha.

 

Službeni dio hodočasničkog pohoda započeo je sudjelovanjem na sv. misi. Nakon sv. mise i kratkog vremena provedenog u šutnji, molio se srednji čas, a zatim su se dominikanski hodočasnici pridružili monasima na ručku u blagovaonici.

 

Po završetku ručka i kratkog susreta s monasima uz kavu, opat samostana mons. Urban pokazao je mladim dominikancima samostan, samostansku knjižnicu i crkvu.

 

Taj nesvakidašnji privilegij da ih samostanom provede sam Opat dominikanci su zaslužili jer su šest godina bili domaćini mons. Urbanu dok je u Fribourgu studirao i pisao doktorat iz njemačke književnosti.

 

Službeni dio posjeta zaključen je molitvom 1. večernje Duhova te antifonom Salve Regina pred likom Crne Gospe. Moleći pred likom bl. Djevice mladi su studenti susreli i jednu od sestara sv. Križa iz Menzingena, sestru Regis, koja je gotovo tri desetljeća bila vjerna sudionica jutarnje samostanske sv. mise u fribourškom samostanu, a svoje umirovljeničke dane provodi u sestarskoj kući u Einsiedelnu.

 

Prepuni utisaka i ispunjeni radošću zbog nenadanog susreta, braća su zaključila svoj hodočasnički dan večerom u obližnjem gradiću Sursee.

 

 

Fr. Marko Dokoza

 

0
0
0
s2sdefault