joomla social media module

2018 03 26 stari grad

 

Izložba kaširanih i uokvirenih psalama i hvalospjeva

 

U galeriji "Stratiko", dominikanskog samostana u Starom Gradu, upriličena je izložba kaširanih i uokvirenih psalama i hvalospjeva, pisanih goticom s bogatim inicijalima – radovi Emila Faldića.

 

Uz njegove radove izložena su stara izdanja Biblije koji se čuvaju u biblioteci, a pisane su hebrejskim, goticom i latinskim. Izložba je otvorena na Cvjetnicu i trajat će do Malog uskrsa. Izložbu su otvorili starješina samostana fr. Mario Marinov i autor izložbe gospodin Emil Faldić.

 

Fr. Mario se osvrnuo na povijest pisma do Gutenberga i od Gutenberga do naših dana. Naglasio je kako je s pronalaskom pisma započeo razvoj čovječanstva na području pismenosti. Gutenbergovim izumom tipografije tj. stroja za pisanje 1455. godine, stvoreni su preduvjeti širokog opismenjavanja, a samim time i svakog drugog znanja i sveopće kulture.

 

Do Gutenberga su knjige pisane rukom i bile su vrlo rijetke i skupe, neke od njih, posebno za potrebe u crkvenoj liturgiji kao antifonari, graduali, časoslovi, misali, a i neki važni rukopisi, bili su ukrašavani inicijalima, minijaturama i iluminacijama.

 

Danas se te knjige i rukopisi čuvaju kao veliko kulturno blago i vrlo važna umjetnička djela i ne samo umjetnička. Mukotrpan je to bio posao što su ga uglavnom obavljali redovnici i vješti pisari.

 

Autor radova i izložbe Emil Faldić podsjetio je oklupljene kako je došao do toga da se dao na spomenuti rad koji je zahtjevao mnogo strpljivosti, vremena i pažnje. Jednostavno me privukla ljepota starog načina pisanja i ukrašavanja teksta. Ta ljepota probudila je u meni ljubav, a ljubav je rezultirala ovim radovima koji su ovdje izloženi, rekao je Emil Faldić.

 

 

 

0
0
0
s2sdefault