joomla social media module

2018 03 22 pariz nova adresa

 

 

Nova adresa i privremeni voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu

 

Sredinom lipnja 2017. izvještavali smo o tome kako je Pariški sud donio presudu po kojoj Nadbiskupija Pariz odbija produžiti ugovor s Hrvatskom katoličkom misijom o korištenju crkve sv. Ćirila i Metoda, pastoralnog centra i kuće za stanovanje koje su Hrvati gradili te koristili od 1995. na adresi 124. Rue de Bagnolet.

 

Što se dogodilo nakon presude? Donedavni voditelj Misije p. Tomislav Kraljević na spomenutoj je adresi boravio od ožujka 2011. do početka prosinca 2017., a potom je preselio u jedan manji apartman koji se nalazi u župnoj kući župe Saint-Germain de Charonne. Od prijašnjih prostorija hrvatskoj zajednici na raspolaganju su (jasno uz dogovor i novčanu naknadu) crkva, dvorana za susrete poslije mise, ured i sakristija.

 

Kako je izabran za priora dominikanskog samostana u Dubrovniku, Misiju krajem veljače 2018. napušta p. Tomislav, a pastoralnu brigu o hrvatskim vjernicima do početka lipnja vodi dominikanac Ivan Marija Tomić.

 

Valja istaknuti kako je zajednica posljednjih godina oživjela i dobila jednu svježinu. No, ipak treba podsjetiti kako se kroz to razdoblje vršio kontinuirani pritisak na voditelja i zajednicu da u potpunosti napusti prostranu i uređenu kuću u kojoj su živjeli hrvatski svećenici, časne sestre te smještaj nalazili hodočasnici, ljudi u potrebi, slučajni prolaznici...

 

Učinci presude odnosno gubitka pastoralnog centra i kuće za stanovanje jasno se uočavaju, no ipak se treba nadati da će zajednica smoći snage i s Božjom pomoći nastaviti slaviti sakramente na hrvatskom jeziku,svjedočiti vjeru te čuvati nacionalni identitet, kulturu i jezik u glavnom gradu Francuske.

0
0
0
s2sdefault